Cristina Neagu i-a depășit pe Cristian Gațu și Ștefan Birtalan

Ultima actualizare:

    În 2018, Cristina Neagu a devenit golgheterul absolut al Campionatului European de handbalFoto: EPA
În 2018, Cristina Neagu a devenit golgheterul absolut al Campionatului European de handbalFoto: EPA

Căpitan al echipei României, Cristina Neagu a fost declarată pentru a 4-a oară cea mai valoroasă handbalistă din lume

Cristina Neagu a stabilit un record de distincții în ancheta pe care forul mondial (IHF) a inaugurat-o în 1988. Alături de Simona Halep, desemnată de ITF campioană mondială în 2018, handbalista de la CSMB este una dintre cele mai populare sportive de la noi în acest moment.   În sondajul pe 2018, bucureșteanca a strâns mai multe voturi decât franțuzoaicele Amandine Leynaud și Estelle Nze Minko, câștigătoare ale titlului european anul trecut, rusoaica Ana Viahireva, medaliată cu argint și MVP la CE, și norvegianca Stine Oftedal. Ea a repetat astfel triumful din 2010, 2015 și 2016, stabilind un record absolut. Neagu i-a depășit astfel pe Nikola Karabatic, desemnat cel mai valoros handbalist din lume în 2007, 2014 și 2016, și pe danezul Mikkel Hansen, laureat în 2011, 2015 și 2018. Chiar dacă IHF își desemnează cei mai valoroși sportivi din 1988, a existat și înainte o anchetă similară. Una în care recordul de distincții era deținut de doi români: Cristian Gațu (desemnat în 1970, 1971 și 1973) și Ștefan Birtalan (1974, 1976 și 1977). De asemenea, nu trebuie uitat că forul mondial i-a atribuit lui Gheorghe Gruia, în 1999, titlul de cel mai bun jucător de handbal din istorie, și că Luminița Huțupan-Dinu a fost aleasă, în 2010, cea mai valoroasă portăriță din toate timpurile, adunând 94% din voturile fanilor. 

Nadia, Lipă și Szabo, vârfuri de top

Indiscutabil, Nadia Comăneci este sportiva noastră cu cele mai multe distincții. În 2000, cotidianul francez ”l’Equipe” a declarat-o cea mai valoroasă performeră a secolului XX. La finalul anului 1976, ”Zeița de la Montreal” a fost aleasă sportiva anului de către diverse instituții media, printre ele figurând Associated Press și BBC. Iar dacă Gabriela Szabo a devenit cea mai valoroasă atletă a anului în 1999, Elisabeta Lipă deține titlul de cea mai bună canotoare din istorie.  

Cei mai titrați sportivi în alte anchete anualeFotbal (FIFA): Cristiano Ronaldo (3), Zinedine Zidane (3), Ronaldo (3)Fotbal (France Football): Cristiano Ronaldo (5), Lionel Messi (5)Rugby (World Rugby): Richie McCaw (3), Dan Carter (3)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Hotel Ambasador Bucuresti FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Bianca Ghelber (Facebook) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net