Cine este Tomas Ryde, selecţionerul României

Ultima actualizare:

    Elevele lui Tomas Ryde au ajuns în semifinalele Mondialului
Elevele lui Tomas Ryde au ajuns în semifinalele Mondialului

La începutul acestei săptămâni, Federaţia Română de Handbal a anunţat numele celui care va antrena în perioada următoare echipa feminină de handbal cu obiectivul de a le califica pe tricolore la Campionatul Mondial la Olimpiadă. Probabil că toţi fanii handbalului s-au întrebat cine este Tomas Ryde, suedezul care îi succede în funcţie lui Gheorghe Tadici.

În mod cert, fostul preşedinte al FRH, Cristian Gaţu, ştie cel mai bine cine este Tomas Ryde. În urmă cu şapte ani, în septembrie 2008, Gaţu l-a propus pe nordic pentru postul de selecţionar la naţionala de fete, idee îmbrăţişată în primă fază de Consiliul de Administraţie al Federaţiei. După numai 24 de ore, a picat “bomba”! Ryde a refuzat să mai vină în România, motivele reale rămânând necunoscute. S-a zvonit chiar că suedezul s-a răzgândit ca urmare a unor presiuni trelefonice făcute la adresa sa de unii tehnicieni români.

Tadici a fost vehement: “Cine este Tomas Ryde?”

Cine este Tomas Ryde s-a văzut cel mai bine în 2006, când Viborg a câştigat Liga Campionilor
Cine este Tomas Ryde s-a văzut cel mai bine în 2006, când Viborg a câştigat Liga Campionilor

În 2008, ca şi acum, Tomas Ryde i-a luat locul la cârma tricolorelor experimentatului tehnician Gheorghe Tadici. Acesta din urmă a explodat la acea vreme, contestând vehement propunerea lui Cristian Gaţu: „E o palmă dată antrenorilor români. Pe Ryde l-am bătut de două ori cu Oltchim în grupele Ligii Campionilor. Voi vorbi cu toţi să nu-l sprijine pe Ryde”. Cu alte cuvinte, Tadici şi-a pus primul întrebarea „Cine este Tomas Ryde?”

Danezii ştiu cine este Tomas Ryde

Gheorghe Tadici se face că nu ştie cine este Tomas Ryde
Gheorghe Tadici se face că nu ştie cine este Tomas Ryde

Cea mai mare performanţă din cariera antrenorului suedez de 55 de ani este câştigarea trofeului Ligii Campionilor, în 2006, cu formaţia daneză Viborg. Cu aceeaşi echipă, Ryde a triumfat în două rânduri în campionatul Danemarcei (2006 şi 2008). Ca urmare, fanii handablului din această ţară ştiu foarte bine cine este Tomas Ryde şi ce calităţi şi defecte are. Ulterior, Tomas a revenit în ţara natală, Suedia, având în CV două mandate de selecţioner al naţionalei ţării sale de origine.

Cine este Tomas Ryde se va vedea în iunie

Actualul preşedinte al FRH, Alexandru Dedu, i-a pregătit lui Tomas Ryde un contract de scurtă durată, de numai trei luni. Mai exact până la finalul “barajului” pe care România îl va juca împotriva Serbiei pentru calificarea la Campionatul Mondial de la finalul anului, meciuri programate în prima jumătate a lunii iunie. Dacă obiectivul va fi atins, atunci Tomas Ryde va rămâne în continuare la conducerea handbalistelor noastre cu scopul de a duce echipa şi la Olimpiada de la Rio de anul viitor.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net