Cele 10 întrebări ale anului sportiv 2019

romania-fotbal-suedia-euro-2020.jpg

România se va reîntâlni cu Suedia, în preliminariile Euro 2020
Foto: Sport Pictures

Atenția iubitorilor de sport din România se va îndrepta și anul acesta către tenis, fotbal și handbal

Firește că ascensiunea Simonei Halep a amplificat interesul românilor pentru ”sportul alb”. La fel cum s-a întâmplat și în cazul handbalului, acolo unde Cristina Neagu a fost desemnată în trei rânduri jucătoarea anului în lume. De aceea câteva întrebări le vizează pe cele două campioane sau echipele pentru care vor evolua ele. În timp ce fotbalul și-a tăiat partea leului, în centrul atenției fiind naționalele de seniori și de tineret, respectiv FCSB.
Iată cele 20 întrebări ale anului sportiv 2019 din perspectiva noastră:   
1. Își va păstra Simona Halep poziția de lider mondial până la finalul anului?
Revenită cu întârziere în circuitul mondial, după durerile acuzate la spate, constănțeanca este în fața unui an complicat. Ea simte în spate răsuflarea unor jucătoare mai tinere precum Svitolina, Osaka sau Stephens, care vor încerca să o detroneze. În plus, Simona are de apărat titlul cucerit la Roland Garros, în 2018. 
2. Va ajunge România în finala Fed Cup?
Halep și colegele ei au început să se gândească la câștigarea competiției. Ceea ce n-ar fi o surpriză ținând cont de poziția româncelor în ierarhia WTA. Un hop greu de trecut îl reprezintă Cehia, deținătoarea trofeului, pe care naționala noastră o va înfrunta chiar în primul tur, în deplasare. 
3. Câte luni va rezista Mihai Teja ca antrenor la FCSB?
Numit antrenor principal al echipei bucureștene la sfârșitul lui 2018, Teja nu are mult timp la dispoziție pentru a confirma că merită această poziție. Un eșec în campionat, urmat de ratarea calificării în grupele cupelor europene îi poate scurta mandatul anunțat pentru 18 luni. 
4. Va reuși naționala de fotbal seniori să se califice la Euro 2020?
Cum Bucureștiul va găzdui meciuri la Euro 2020 ar fi normal ca echipa lui Cosmin Contra să se numere printre participante. Fără să fie imposibilă, misiunea naționalei de fotbal seniori se anunță dificilă, ea având de trecut de Spania, Suedia și Norvegia. Și aceasta fără a risipi puncte cu Malta și Feroe. 
5. Va izbuti echipa U21 de fotbal a României să prindă semifinalele la CE?
Remarcată în preliminarii, când s-a impus în Portugalia, naționala de tineret va participa la un turneul final al CE după o absență de 20 de ani. Nu puțini sunt cei care dau șanse oamenilor lui Mirel Rădoi la accederea în ”Careul de ași”, însă pentru aceasta ei trebuie să treacă de Franța, Anglia și Croația, trei forțe ale continentului. 
6. Cât de rapid va reveni Cristina Neagu după accidentarea la genunchi?
Devenită indisponibilă până spre vară, Cristina știe ce are de făcut pentru a se recupera cât mai rapid, ea suferind o accidentare asemănătoare și la celălalt genunchi, în 2013. Atunci ea a fost indisponibilă în prima jumătate de an, dar a revenit cu succes la final,  când a participat la CM.  E adevărat, acum bucureșteanca are 6 ani în plus. Iar oboseala și uzura acumulate îi pot întârzia revenirea.  
7. Va prinde Final Four-ul Ligii Campionilor echipa feminină de handbal CSM București? 
Rămasă fără Neagu și Kurtovic, ambele indisponibile până în vară, campioana României va fi nevoită să mizeze pe forța grupului pentru a pătrunde din nou între cele mai bune patru formații ale continentului. Adică să repete ceea ce a reușit la prima ei participare în Liga Campionilor. Ceea ce nu-i deloc simplu, elementul surpriză fiind de data aceasta exclus.  
8. Se va clasa pe podiumul CM din Japonia naționala feminină de handbal?
Important și pentru calificarea la turneul olimpic din 2020, Campionatul Mondial din Japonia reprezintă o încercare pentru naționala pregătită de Martin Ambros. Mai cu seamă că a terminat pe 10 la ediția de acum doi ani. Clasarea pe podium este, așadar, dificilă, însă nicidecum imposibilă. Au trecut doar patru ani de la ultimul ”bronz” mondial. 
9. Se vor califica echipele de gimnastică la JO de la Tokyo?
Sport ce a adus imense satisfacții românilor, gimnastica se află în criză de câțiva ani. De aceea, acum nu se mai pune problema medaliilor câștigate, ci aceea a calificării echipelor la JO de la Tokyo... După ratarea numită Rio 2016 o prezență în metropola japoneză e sinonimă cu un succes. 
10. Va rămâne canotajul sportul numărul 1 din țara noastră?
Aflat pe primul loc în topul sporturilor de la noi, în 2018, după numărul medaliilor câștigate la competiții internaționale majore, canotajul va încerca să-și conserve statutul. Mai cu seamă că astfel va califica mai multe echipaje la Tokyo 2020. Poziția sa e amenințată de scrimă, unde Ana Maria Popescu Brânză se menține la vârf în ierarhia mondială, dar și de câteva discipline din atletica grea (lupte, haltere, judo). 

Loading...