Ceața l-ar fi derutat pe pilotul elicopterului în care a murit Kobe Bryant

bryant-kobe-gettyimages-499681918.jpg

Kobe Bryant e socotit a fi unul dintre cei mai mari jucători de baschet din istorie
Kobe Bryant e socotit a fi unul dintre cei mai mari jucători de baschet din istorie
Foto: Guliver / GettyImages

Ancheta accidentului de elicopter în care și-a pierdut viața Kobe Bryant, în 26 ianuarie trecut, a scos la lumină alte detalii privind cauzele ce l-au provocat. Din câte se pare, pilotul a fost derutat de ceața densă din zona de zbor, acesta având senzația că ia altitudine deși aparatul cobora.

Anchetatorii susțin că aceasta este una dintre explicațiile pentru producerea acestei tragedii. Potrivit raportului provizoriu al Consiliului Național al Securității Transporturilor din SUA (NTSB), pilotul Ara Zobayan (50 de ani) le-a spus controlorilor de trafic aerian că elicopterul urcă pentru a trece dincolo de nori, când de fapt acesta cobora, iar apoi s-a prăbuşit.
De altfel, s-a amintit faptul că piloţii de avioane sau de elicoptere pot ajunge să fie dezorientaţi în ceea ce priveşte altitudinea şi viteza atunci când nu mai pot vedea cerul sau solul. De asemenea, un oficial NTSB a declarat chiar la câteva zile după accident că norii şi ceaţa care au afectat vizibilitatea vor fi, probabil, elementul-cheie al anchetei.
În februarie, anchetatorii au anunţat că nu s-au descoperit elemente care să arate că a existat o defecţiune semnificativă a elicopterului, care să explice accidentul. De asemenea, la mijlocul lunii mai, a fost dat publicității Raportul biroului şerifului din Los Angeles, care a indicat faptul că pilotul nu avea alcool sau droguri în sânge atunci când s-a urcat la manșa aparatului de zbor.
Cele 180 de pagini ale documentului cuprind analiza accidentului aviatic produs în 26 ianuarie trecut. Potrivit acestuia, cum elicopterul se deplasa cu o viteză de 296 km/h, pe o vreme ploioasă și vizibilitate redusă, prăbuşirea a fost extrem de brutală. 
Dublu campion olimpic la baschet, câștigâtor al NBA în câteva rânduri, Kobe Bryant, și fiica lui de 13 ani, Gianna, au încetat din viaţă, la 26 ianuarie, după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbuşit lângă Calabasas, o localitate aflată la 50 de kilometri nord-vest de Los Angeles. În afara pilotului Ara Zobayan, a lui Bryant şi a fiicei fostului baschetablist, Gianna, în aparatul de zbor se mai aflau John Altobelli, antrenor al echipei de baseball Orange Coast College, soţia lui, Keri, fiica lor, Alyssa, care juca la aceeaşi echipă de baschet cu Gianna, Payton Chester, o altă jucătoare de baschet, împreună cu mama sa, Sarah Chester, şi Christina Mauser, antrenoare de baschet.

Loading...