Caster Semenya nu mai poate concura împotriva femeilor

caster_semenya.jpg

Caster Semenya
Caster Semenya
FOTO: EPA
Citeste tot despre: 

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins apelul formulat de atleta Caster Semenya şi de Federaţia Sud-africană de Atletism împotriva regulii Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS) a IAAF, care presupune că sportivele cu hiperandrogenie vor trebui să-şi reducă nivelul de testosteron şi să-l menţină apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.

TAS a explicat, într-un comunicat, că a "respins cele două solicitări de arbitraj, estimând că atleta Caster Semenya şi ASA nu sunt în măsură să stabilească faptul că regula DDS este invalidă”. Drept urmare, dacă nu va urma un tratament de reducere a testosteronului, Caster Semenya nu va mai putea concura împotriva femeilor, ci se va putea înscrie în concursurile masculine.

Federaţia Internaţională de Atletism a anunţat, în urmă cu un an, o clasificare separată a atleţilor, pe baza DDS, care presupune că sportivele cu nivel natural de hormoni ridicat, cum este şi Semenya, să urmeze un tratament de diminuare, reducându-şi nivelul de testosteron şi menţinându-l apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional. Sportivele DSD trebuie să-şi reducă nivelul de testosteron sub un anumit prag pentru o periodă continuă de cel puţin şase luni şi să menţină noul nivel pe durata restului carierei atletice. Atletele care doresc să ia parte la competiţii internaţionale, dar nu-şi scad nivelul testosteronului, vor putea concura împotriva bărbaţilor. Când IAAF a anunţat această regulă, Congresul Naţional African (ANC), partidul aflat la putere în Africa de Sud, a arătat că decizia forului mondial aminteşte de apartheid şi a solicitat propriului guvern să o conteste la TAS.

Loading...