«Big Ghiţă» a ajuns la baschet după ce l-a lovit calul

Ultima actualizare:

Lovit de un cal, Ghiţă şi-a rupt un picior. După ce l-au tratat, medicii au descoperit că suferă de gigantism şi l-au recomandat la baschet.

La 14 ani, adolescentul era cel mai înalt dintre copiii de vârsta lui. Avea 190 de centimetri şi a ajuns de râsul copiilor mai mici decât el.

„Habar n-avea să bată mingea. Era aiurit total, pentru el era ciudat că joacă într-o sală de sport. I-am zis să profite de lungimea braţelor, că asta e singura lui calitate. Nu era mobil deloc, dar nimeni nu ajungea la înălţimea sa", povesteşte Voicu Moldovan, antrenorul care l-a învăţat primii paşi în sportul sub panou.

Mureşan s-a stabilit în SUA după încheierea carierei, iar părinţii lui au decedat în urmă cu 16 ani.

Satul, de tip liniar, este complet izolat de orice urmă de civilizaţie. Cei mai înstăriţi şi-au luat tractoare, alţii maşini, dar preocuparea lor a rămas aceeaşi: cultivarea pământului.

„După curbă, găsiţi şcoala unde a învăţat el. Pe vremea aia erau opt clase, acolo a umblat şi el, dar nu-i prea plăcea să înveţe", povesteşte un sătean care l-a cunoscut.

Transformată în şcoală primară, unde învaţă 22 de copii, incluzându-i aici şi pe cei de la grădiniţă, a suferit mici transformări.

Când învăţa Ghiţă acolo nu erau geamuri termopan, nici pereţi vopsiţi frumos. S-au schimbat şi băncile, astfel încât cea a „gigantului", a fost dată uitării.

Szabo Maria, învăţătoare, îşi aduce aminte că a participat la nunta surorii lui Ghiţă, acum 15 ani, care a avut loc într-un cort, în satul Pianu de Sus, din judeţul Alba: „Un nepot de-al meu este soţul surorii lui. Ghiţă a fost atracţia tuturor la nuntă. Era atât de înalt, încât abia reuşea să intre în cort. Mireasa era pe planul doi, toată lumea se uita la Ghiţă".

Cealaltă învăţătoare, Istina Han, deşi a ajuns abia din acest an în Triteni Hotar, ştie multe lucruri despre Ghiţă: „Ştiu că îşi ajută familia cu bani. Avem şi noi aici la şcoală nepoţei de-ai lui. Vine cam o dată pe an şi îşi vizitează familia din câte am auzit", spune aceasta.

Casa părintească a rămas aceeaşi, cu mici înbunătăţiri, din banii veniţi de la Ghiţă.

Acolo convieţuiesc fratele său, împreună cu soţia şi cei 14 copii. Nimeni nu l-a uitat pe Ghiţă, dar cu străinii nu se mai vorbeşte de el.

„Fără aprobarea lui scrisă, nu vorbim cu nimeni. S-au spus lucruri urâte despre el şi gata", au fost cuvintele rostite de cumnata lui Mureşan.

A cumpărat un tractor pentru familie

Mihăilă Bozdog, de 73 de ani, care îşi privea nepoţii cum se jucau cu Ghiţă când erau mici, îşi aduce aminte: "Dacă-l întâlniţi pe Ghiţă, să-i aduceţi aminte de mine, că eu i-am pus ţigara-n gură. Era în clasa întâi şi tare era el curios. I-am dat o ţigară şi-o fumat-o toată. A zis că nu-i place. Sunt cam supărat pe el, că tot zicea că nu se duce din ţară niciodată şi uite că tot a plecat. E de treabă, i-a cumpărat tractor la frate-său. Juca baschet în ograda şcolii, da' neam de neamu' meu n-ar fi crezut că ajunge atâta de sus", spune bătrânul.

L-am găsit şi pe unchiul lui Ghiţă, dar acesta nu mai ştie mare lucru despre nepotul său: „Îl mai văd la televizor câteodată, dar nu prea mai vine pe-acasă. Aş fi vrut să mă ajute, că nu-mi prindea rău, da' pe la mine n-a mai trecut de ani de zile.", spune Gligor Mureşan, frate cu tatăl fostului baschetbalist.

Cine este Ghiţă

Data naşterii: 14.02.1971Postul: centruÎnălţime: 2,32 mGreutate: 135 kg

Performanţe:

-42 de puncte, performanţa carierei la naţională, într-un meci cu Suedia (1992)-Medalie de argint la CE pentru juniori (1990)-Locul 5 la CM de juniori (1991)-Singurul jucător român, crescut în România, care a evoluat în NBA-Câştigător al titlului de „Most Improved Player" în NBA (1996)-Liderul NBA la capitolul procentaj la aruncările din acţiune pentru două sezoane consecutive (1995-1996 - 58,4% şi 1996-1997 - 60,4%)- A jucat in Playoff-ul NBA 3 meciuri, în sezonul 1996-97, avand medii de 5.0 puncte, 6.0 recuperari si 1.3 capace pe meci- A avut 23 de meciuri consecutive în NBA în care a avut cel puţin un capac

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net