Ayrton Senna, cel mai bun pilot de Formula 1 din toate timpurile

Ultima actualizare:

La ancheta publicaţiei britanice au participat 217 piloţi de Formula 1, cumulând 9.194 de starturi în cursă şi 270 de victorii, între care germanu Michael Schumacher, cu şapte titluri mondiale în palmares, compatriotul acestui Paul Pietsch, cel mai vârstnic pilot în viaţă, sau britanicul Jenson Button, campionul mondial din acest an.

Ayton Senna, câştigătorul titlului mondial în 1988, 1990 şi 1991, a obţinut 41 de victorii şi 65 de pole-positions în 162 de Mari Premii disputate. Duelurile sale cu francezul Alain Prost au intrat în legenda sportului cu motor. Campionul brazilian a încetat din viaţă pe 1 mai 1994, pe circuitul de la Imola (Italia), în cursul Marelui Premiu al statului San Marino, în virajul Tamburello. Avea doar 34 de ani.

În clasamentul realizat de 'Autosport', Ayton Senna a fost urmat de germanul Michael Schumacher, argentinianul Juan Manuel Fangio, cu cinci titluri de campion mondial în palmares, francezul Alain Prost (4 titluri) şi britanicul Jim Clark (2 titluri).

Dintre piloţii încă în activitate, cel mai bine clasat este spaniolul Fernando Alonso, dublu campion mondial (poziţia a 9-a), urmat la mare distanţă de britanicul Lewis Hamilton (17), finlandezul Kimi Raikkonen (22), germanul Sebastian Vettel (26) şi Jenson Button (30).

image
image
image
image
image
image
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net