A apus epoca Bellu-Bitang?

Ultima actualizare:

    Exerciţiile la  paralele au  reprezentat principala cauză a eşecului gimnastelor noastre la Campionatele Mondiale de la GlasgowFoto: AP
Exerciţiile la paralele au reprezentat principala cauză a eşecului gimnastelor noastre la Campionatele Mondiale de la GlasgowFoto: AP

Rezultatele dezastruoase înregistrate de gimnastele noastre la Campionatul Mondial, acolo unde nu au reuşit calificarea în finala pe echipe, nu au lăsat indiferentă conducerea sportului românesc. Preşedintele COSR, Alin Petrache, a trimis o scrisoare deschisă în care recomandă anumite măsuri necesare ca aerul pentru a revigora acest sport.

Principala recomandare a COSR către Federaţia Română de Gimnastică este cooptarea unui antrenor străin pentru pregătirea fetelor la paralele, cel mai deficitar aparat pentru gimnastele noastre. Pentru a nu fi invocate scuze în legătură cu salariul acestuia, COSR a anunţat public că va suporta din fonduri proprii retribuţia lui. După cum se ştie, această cerinţă nu e nouă, de-a lungul timpului prestaţiile fetelor noastre la acest aparat suferind foarte rău. Iar asta nu neapărat din cauza lipsei de calităţi a sportivelor românce, ci din lipsa experienţei şi cunoştinţelor antrenorilor români, deficitari la acest aparat. Numai că, de fiecare dată, conducătorii lotului au refuzat colaborarea cu antrenori din străinătate specializaţi pe paralele, fie din cauza unui patriotism prost înţeles, fie din cauza salariului destul de mare pe care ar fi trebuit să-l plătească Federaţia. Acum, însă, când se spune negru pe alb că banii nu reprezintă o problemă, ar fi timpul ca echipa tehnică să suporte unele îmbunătăţiri. De asemenea, s-a cerut şi formarea unei echipe interdisciplinare, formată din psiholog, medic, preparator fizic, nutriţionist, care să fie alipită lotului feminin. 

Tot la nivelul echipei tehnice se recomandă de COSR şi readucerea în colectiv a antrenorului Nicolae Forminte. El este în prezent antrenor coordonator al lotului olimpic de la Deva, unde reuneşte cele mai valoroase junioare, născute în anii 2000 şi 2001, speranţele pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Dacă Federaţia va pune în practică această recomandare, atunci e de presupus că vom asista la finalul perioadei Bellu - Bitang, cei doi având numeroase clinciuri cu Nicolae Forminte în ultimii ani. De altfel, în 2005, antrenorul constănţean a preluat funcţia de antrenor coordonator al lotului feminin de gimnastică după plecarea cuplului Bellu – Bitang, fiind înlocuit fără prea multe discuţii în 2010, atunci când ei şi-au anunţat revenirea la lot. Din păcate, din 2014, situaţia celor doi mari antrenori la lot e din ce în ce mai incertă.

Octavian Bellu şi Mariana Bitang au rămas antrenori doar cu numele la lot
Octavian Bellu şi Mariana Bitang au rămas antrenori doar cu numele la lot

După pierderea alegerilor la şefia COSR, Octavian Bellu şi soţia lui, Mariana Bitang, au făcut un pas înapoi şi acum conduc mai mult onorific pregătirea fetelor noastre. Mai precis, de antrenamente se ocupă antrenorii Lucian Sandu, Cristi Moldovan şi Lăcrămioara Moldovan, cei care au însoţit fetele la Glasgow. Octavian Bellu şi Mariana Bitang, deşi, teoretic, au dat linia de pregătire şi au fost alături de gimnaste la Izvorani, în rolul lor de supervizori, nu au însoţit fetele la competiţie! Tocmai de aceea - sau poate tocmai de aceea - COSR a mai cerut şi precizarea poziţiei celor doi tehnicieni în programul de pregătire, calificare şi participare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016. 

Româncele au terminat pe 13

Echipa feminină de gimnastică a României a încheiat calificările la CM pe locul 13. Drept urmare, va evolua, în premieră în istoria sa, la turneul preolimpic de la Rio. Acesta va fi organizat în perioada 16-19 aprilie, primele patru formaţii dintre cele 8 participante obţinând biletele la Jocurile Olimpice. Joi, România va avea ultimele reprezentante în acest concurs, pe Larisa Iordache şi Laura Jurca, acestea urmând să evolueze în finala de la individual compus.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net