Anul trecut salva refugiați din Marea Egee, acum se luptă pentru aur, la Rio

Yusra Mardini este o înotătoare siriană care concurează la Olimpiada de la Rio din partea echipei olimpice a refugiaților. Dar povestea vieții Yusrei Mardini este pe cât de tristă, pe atât de inspirațională.

Născută în Damasc la 5 martie 1998 într-o familie de creștini, Mardini și sora ei, Sarah, au decis să părăsească Siria în august 2015 după ce casa le-a fost distrusă în timpul războiului civil sângeros care a distrus țara condusă de Bashar al-Assad. 

Cele două fete au traversat Siria, au ajuns în Liban și, în cele din urmă, în Siria, acolo unde au aranjat să traverseze alături de alte 18 persoane Marea Egee, deși barca avea o capacitate de 6 oameni. După ce motorul s-a oprit iar ambarcațiunea a început să ia apă, Mardini, sora ei și alți doi refugiați au sărit în apă și au împins barca timp de 3 ore până când au ajuns la Insula Lesbos. Erau singurii pasageri care știau să înotă. De-aici, grupul de refugiați din care au făcut parte Mardina și Sarah au traversat Europa prin Macedonia, Serbia, Ungaria și Austria, până în Germania, stabilindu-se în Berlin în septembrie 2015. 

Sportiva a rememorat momentele dramatice din apele Mării Egee. A povestit că, la un moment dat, s-a uitat în ochii unui băiețel de 6 ani care era speriat de moarte. S-a gândit să îl aline cu un zâmbet șăgalnic desi, în acele clipe, numai Dumnezeu știe ce era în sufletul Mardinei. La 18 ani, în loc să trăiască o poveste de dragoste, fata împingea de zor o barcă în mijlocul unei mări pentru a-și salva viața. Dar refugiații nu aveau timp să se gândească la frică. „Trebuie să încerc, altfel oricum mor”, și-a spus Mardina, pentru sine. Momentul de cumpănă a fost depășit cu eroism iar, în toamna lui 2015, cele două surori și-au reîntâlnit tatăl într-o tabără de refugiați din Berlin. 

Imediat, Mardini a fost înregimentată la un club de înot din Berlin. Atunci când l-a întâlnit pentru prima dată pe Sven Spannekrebs, antrenorul său, cei doi au discutat despre cum sportiva poate să revină în formă. Ea nu se mai antrenase de doi ani și pregătirea trebuia să se concentreze în jurul ideii de a participa la Olimpiada din Tokyo (2020). Dar, auzind de inițiativa CIO, Mardina s-a mobilizat și a reușit să se califice. 

„Sper să reușesc să fac ceva cu adevărat bun pentru toți refugiații, pentru a-i inspira pe oameni că nu trebuie să ne oprească nimic în viață. Chiar dacă pierdem pe cineva, chiar dacă este război, chiar dacă îți pierzi căminul familial, trebuie să continui”, a spus Mardina. 

În loc să reprezinte Siria la Olimpiadă, Mardina este unul dintre cei 10 sportivi, selectați dintr-un grup de 43, care va concura pentru naționala refugiaților. „Primind echipa refugiaților la Olimpiadă, vrem să transmitem un mesaj de speranță tuturor refugiaților din această lume”, a spus șeful CIO la începutul acestei luni. 

Loading...

Citește și

  • jocurile olimpice 2016

    Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat cu tribunele goale. Stadionul Maracana, deși are o capacitate de 80,000 de locuri, a fost umplut doar pe trei sferturi. Afară, oamenii protestau față de costurile ridicate la care a fost constrânsă țara pentru a organiza Olimpiada.

  • Mihai Nistor, singurul boxer român prezent la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, şi-a aflat adversarii din primele tururi. Dacă la debut, acesta va avea o misiune aparent uşoară, mai departe lucrurile se complică rău pentru luptătorul nostru.

  • olimpiada, deschidere, emotii, scrima

    Am aşteptat patru ani momentul debututului românilor la actuala ediţie a Jocurilor Olimpice. N-avem obiective foarte îndrăzneţe (n.r. obţinerea a 6-9 medalii), dar trăim cu speranţa că vom vedea cât mai mulţi dintre cei 97 de sportivi ”tricolori” reuşind să urce pe podiumurile concursurilor de la Rio.

  • Au mai rămas 48 de ore până la startul oficial al Olimpiadei de la Rio. În noaptea de vineri spre sâmbătă (ora 01.15) e programată festivitatea de deschidere, în timp ce primii români vor intra în concurs sâmbătă după-amiază, începând cu ora 15.00.