Ania Caill, cea mai bună schioare din România, se gândește la retragere. ”Vreau doar să mă lase să reprezint România”

caill-ania-gettyimages-468281669.jpg

În ultimul deceniu, Ania Caill a reprezentat România la JO și CM în probele de schi alpin
În ultimul deceniu, Ania Caill a reprezentat România la JO și CM în probele de schi alpin
Foto: Guliver / GettyImages

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Cea mai valoroasă practicantă de schi alpin a României, Ania Caill (25 de ani) intenționează să se retragă din sport în vârf de carieră din cauza conflictului cu Federaţia Română de Schi și Biatlon: „Nu mai pot!”. Participantă la edițiile din 2014 și 2018 ale Jocurilor Olimpice de iarnă, sportiva născută în Limoges (Franța) riscă să nu concureze la întrecerea de anul viitor, de la Beijing.

Clasată pe locul 30 în proba de coborâre la Mondialele din acest an, Ania a spus într-o conferință de presă: „Nu înţeleg ce au cu mine, ce le-am făcut. Nu mi s-a spus niciodată cu ce le-am greşit. Şi totuşi, de patru ani, merg pe sârmă în faţa lor şi mă rog de ei - de cei de la federaţie – să mă înscrie la concursuri. E singurul lucru pe care îl aştept de la ei. Să mă lase să concurez, să mă lase să reprezint România”, a declarat sportiva, potrivit news.ro. Apoi, aceasta a amintit că s-a aflat în aceeași situație și în 2018. „Este un film pe care l-am mai văzut: cu două zile înainte de dedline eram în aceeaşi situaţie şi înainte de Jocurile Olimpice din Coreea de Sud. Am fost şi atunci, ca şi astăzi, chemată în comisia de disciplină a Federaţiei, pentru a fi sancţionată”, a spus Caill, care a adăugat: „Eu trebuia să fiu la antrenament astăzi, ieri şi toată săptămâna. Este un moment în care toate adversarele mele – deschid instagramul şi le văd – sunt pe pârtie şi încep ultima fază a pregătirii înaintea sezonului, iar eu stau în Bucureşti şi mă lupt în hârtii cu federaţia pentru o vină pe care nu o cunosc. Mă afectează, evident, această situaţie!”.
Fost schior, actualmente antrenor al Aniei, Ioan Achiriloaie a fost audiat și riscă suspendarea pentru că, prin opoziţia la deciziile pe care le consideră „nedrepte” ale federaţiei, ar fi prejudiciat imaginea forului suprem al schiului românesc. „Sunt acuzat că nu am acceptat fără să comentez decizia federaţiei – a domnului Puiu Gaspar, mai exact (n.r. - secretarul general al Federaţiei Române de Schi-Biatlon / FRSB) – de a nu include în lot cea mai bună sportivă a României de departe. Am obiectat prin câteva scrisori deschise pe care le-am trimis. Nu am jignit, nu am insultat, doar m-am opus. Pentru asta sunt cercetat”, a declarat, la rândul său, Ioan Achiriloaie, care a obţinut recent şi certificatul de antrenor de schi printr-un examen dat la Federaţia Germană. Acesta a pledat în favoarea Aniei Caill: „Probele de viteză sunt un fel de Formula 1 în automobilism. La coborâre se moare, de-aia la coborâre nu merge toată lumea. Ni se reproşează că la Cortina - unde Ania a mers cu o fisură de disc şi, cu două zile înainte, nici nu se putea aşeza în poziţie de coborâre din cauza durerii – a venit ultima, pe 30 din 30 de sportive. Dar nimeni nu spune că a venit la patru secunde de aur. Oamenii de la federaţie refuză să admită că această clasare, în aceste condiţii, este mult mai valoroasă decât un loc 34 din 38 la o probă tehnică la 25 de secunde de podium”, a explicat Achiriloaie.
Aia Cahill spune că se simte obosită din cauza conflictului cu propria federație: „E ca şi când aş schia cu nişte saci cu cartofi în spinare. Chiar mă apasă aceste probleme. Până acum am reuşit să mă refugiez în schi, în lumea mica a schiului de elită unde suntem respectaţi şi plăcuţi de toată lumea, şi să nu mă gândesc la ce mi se întâmplă acasă înainte de fiecare sezon, de patru ani încoace. Acum am ajuns să simt această presiune mult prea mult”, a spus schioarea, iar apoi a adăugat: „Eu chiar simt că sunt mai mult româncă, desi am crescut în Franţa. Vreau să scrie România când sunt pe podium, nu altă ţară cu care n-am nimic de-a face. Aici e mama mea. Aici a fost până de curând bunica. Eu sunt româncă şi vreau să concurez pentru România, dar simt că nu mai pot şi mă gândesc la retragere”, a conchis amar Ania Caill. În timp ce Achiriloaie susține că s-au gândit chiar să schimbe ţara pentru care concurează, pentru a evita disputele cu Gaspar, dar schioarea nu a fost de acord.

Ania Caill a participat la FOTE 2013, la Poiana Brașov

Cu toate că este născută în Franța, Ania cunoaște munții din România. ”Am putut să schiez pentru prima oară la Poiana Brașov, în 2013, la FOTE (n.r. - Festivalul Olimpic al Tineretului European). Este o stațiune foarte frumoasă. Pârtia unde s-a desfășurat competiția este super, iar staff-ul a făcut o muncă excelentă. Îmi plac toate probele din schiul alpin, dar mă simt foarte bine la Uriaș. Ador adrenalina din probele de viteză. Slalomul rămâne mai complicat pentru mine”, ne spune schioara, care a ocupat locul 36 în proba de Super G la Jocurile Olimpice de la Pyeongchang, în 2018. “Sunt extrem de fericită de timpul pe care l-am scos (n.r. - 1:25.74). Patru secunde faţă de câştigătoare este cea mai bună cursă pe care am făcut-o vreodată. E superb că am realizat-o la Jocurile Olimpice. Am schiat cum doream. Am ştiut să renunţ la emoţii, acesta fiind lucrul cel mai greu. Am avut multe probleme cu accidentările în ultimul timp şi sunt foarte fericită de cursa pe care am făcut-o. Mai am proba de coborâre. Zăpada îmi place foarte mult, condiţiile sunt superbe şi am încredere multă pentru ultima probă”, a spus atunci Ania Caill, potrivit COSR.
Ania a moștenit pasiunea pentru schi, pentru sport de la mama ei, Dana Caill, care, la începutul anilor 90, a decis să plece în Franța, la studii. A urmat cursurile Universității din Limoges, specializându-se în matematică. A devenit profesoară, iar atunci când s-a mutat la Perpignan, și-a dus fetele, pe Ania și Andra, la schi în stațiunea Font Romeu, aflată la o altitudine de peste 2.000 de metri. Practicantă de karate și schi pe când era în țară, Dana Caill le-a încurajat și pe copilele ei să facă sport. Și-a găsit mai apoi un post de profesor la Font Romeu, iar apropierea Aniei de pârtie s-a dovedit a fi providențială.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5