Acasă vorbește rusă, dar câștigă medalii la box pentru România

Ultima actualizare:

    Iura Cureleac
Iura Cureleac

În luna aprilie împlinește 18 ani, e de origine ucraineană și are visuri mărețe în box! Iura Cureleac vrea să ajungă campion olimpic, iar apoi să treacă la profesioniști, unde visează să devină campion mondial!

Iura Cureleac s-a apucat de box în clasa a opta fără să aibă susținerea părinților, care îi cereau să învețe, nu să meargă la sport. La vârsta de 13 ani, datorită staturii sale impozante, un profesor de box a pus ochii pe el. „M-a văzut mai mare și m-a întrebat dacă nu vreau să vin la sală. Mi-a plăcut ideea și am zis să încerc. Am vorbit cu părinții și nu au vrut să mă lase. Îmi spuneau că nu e de mine și ca trebuie să învăț carte”, rememorează Iura Cureleac începuturile carierei.

Cea mai mare susținătoare este sora sa, Nina. Aceasta merge cu el la toate concursurile și nu ezită să îi dea indicații în limba rusă. Aceasta deoarece Iura locuiește împreună cu familia în Sighetul Marmației, dar sunt ucraineni care s-au trezit în România după ce granițele dintre cele două țări au fost mutate. „Ucrainenii din România au rămas aici, nu au mai putut să treacă în țara lor și românii din partea cealaltă au rămas în Ucraina”, explică pe scurt Iura. De altfel, la el în familie singura limbă care se vorbește este rusa, așa cum recunoaște: „Noi vorbim limba rusă, foarte rar româna. Vorbim românește doar dacă vine vreun român la noi”.


    Iura Cureleac e susținut în permanență de sora lui
Iura Cureleac e susținut în permanență de sora lui

Iura a început boxul la Sighetul Marmației, la vârsta de 13 ani și până acum este multiplu campion național la categoria 81 de kilograme. La Naționalele de Tineret de anul trecut, boxerul s-a întors acasă cu argintul la categoria 91 de kilograme, iar la Europenele de Tineret, din Muntenegru, pugilistul a ocupat locul 2 la aceeași categorie.

El este legitimat la Clubul Dinamo și are două dorințe pe care speră să și le împlinească în box. “Vreau să ajung la Jocurile Olimpice și să devin campion mondial la profesioniști. Cu aceste gânduri adorm și mă trezesc! Pentru asta muncesc!”, încheie Cureleac.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net