Abandonuri în serie și penalizări la prima cursă de Formula 1 din 2020

Ultima actualizare:

    Mașina lui George Russell e evacuată de pe circuitFoto: Guliver / GettyImages
Mașina lui George Russell e evacuată de pe circuitFoto: Guliver / GettyImages

Cursa de Formula 1 din Austria a fost presărată de incidente tehnice, dar și de penalizări din cauza încălării regulamentului. Deținător al titlului mondial, Lewis Hamilton (Mercedes) a fost declasat după calificări și sancționat cu 5 secunde după un incident de cursă.

Pauza competițională mai lungă decât de obicei i-a cam scos din mână pe piloții de Formula 1. Așa se explică și cele nouă abandonuri înregistrate în prima cursă din ediția 2020 a Campionatului Mondial de Formula 1, desfășurată pe Red Bull Ring din Spielberg (Austria).  Cum și temperatura a fost foarte ridicată, unele monoposturi n-au rezistat până la final. Printre problemele cu care s-au confruntat piloții se numără cele de natură electronică, dar și ale sistemului de frânare. Și mai rău era să o pățească Kimi Raikkonen, al cărui pneu dreapta-fața s-a desprins din monopost, zburând prin fața mașinii lui Sebastian Vettel! Din fericire, incidentul n-a avut urmări.

Așa se face că din 2010 nu s-a mai întâmplat ca la o singură cursă să se înregistreze nouă abandonuri. Ceea ce nu reprezintă, totuși, un record pentru istoria recentă a „Marelui Circ”, acela datând din 2008, de la Marele Premiu al Australiei, la care n-au izbutit să treacă linia de sosire 13 (treisprezece) monoposturi! Dacă ne referim la istoria de 70 de ani a Formulei 1, atunci Marele Premiu de la Monte Carlo din 1996 deține recordul absolut de abandonuri. Atunci, când numai 3 piloți au izbutit să termine (Panis, Coulthard și Herbert), iar 7 dintre cei 21 au fost clasați. Tot în Principat, dar în 1966, 4 monoposturi trecuseră linia de sosire, iar numai acestea au ocupat un loc în clasament. 

Lewis Hamilton, sancționat de două ori

Deținător al titlului mondial, Lewis Hamilton a terminat cursa pe locul 4. În urma unei plângeri făcută de Red Bull,  britanicul a fost retrogradat trei locuri pe grila de start fiindcă nu a încetinit când s-a fluturat steagul  galben în repriza a treia a calificărilor. Hamilton n-a fost cuminte nici în timpul cursei. Ajuns pe locul 2, în urma colegului său de  la Mercedes, Valtteri Bottas, cel care a și câștigat, el a acroșat monopostul lui Alexander Albon, care, echipat fiind cu pneuri soft, îl depășise... Hamilton a fost penalizat cu 5 secunde, terminând pe 4. Ceea ce nu i-a fost de mare folos lui Albon, care a abandonat. O penalizare de 5 secunde i-a fost aplicată și mexicanului Sergio Perez, care era să provoace un accident la ieșirea de la boxe. 

Podiumul la Marele Premiu al Austriei a fost ocupat de Valtteri Bottas (Finlanda / Mercedes) 1h 30:55,530, Charles Leclerc (Monaco / Ferrari) la 2,700 și Lando Norris (Marea Britanie / McLaren) la 5,491.  

Grand Prix - Austria 2020

Abandonuri:12. Daniil  Kvyat (Rusia / Alpha Tauri) turul 6713. Alexander Albon (Thailanda / Red Bull Racing) turul 67FL. Kimi Raikkonen (Finlanda / Alfa Romeo Racing) turul 53FL. George Russell (Marea Britanie / Williams) turul 49FL. Romain Grosjean (Franța / Haas F1 Team) turul 49FL. Kevin Magnussen (Danemarca /Haas F1 Team) turul 24FL. Lance Stroll (Canada / Racing Point F1 Team) turul 20FL. Daniel Ricciardo (Australia / Renault) turul 17FL. Max Verstappen (Olanda / Red Bull Racing) turul 11 

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net