8 secrete ale bărcii de aur Simona Radiș - Ancuța Bodnar

Ultima actualizare:

    Ancuța Bodnar și Simona Radiș au cucerit a 90-a medalie olimpică de aur pentru RomâniaFoto: Guliver/ GettyImages
Ancuța Bodnar și Simona Radiș au cucerit a 90-a medalie olimpică de aur pentru RomâniaFoto: Guliver/ GettyImages

A venit și ziua mult-așteptată a intonării imnului național la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Canotoarele Simona Radiș și Ancuța Bodnar au devenit campioane olimpice în proba de dublu vâsle, la capătul unei curse dominate cu autoritate. Click! vă prezintă 8 lucruri inedite despre noile eroine ale sportului românesc.

S-au pregătit zilnic acasă în pandemie. În cele două luni de carantină de anul trecut, campioanele olimpice s-au pregătit acasă. Ele au putut să-și ia cu ele simulatoarele, astfel că au tras zilnic la ”vâsle”. De asemenea, și-au transformat sufrageriile în adevărate săli de forță.

Ancuța se vedea actriță, Simona fotomodel. Într-un interviu acordat pentru TVR, Ancuța Bodnar a mărturisit că înainte de a se apuca de canotaj se îndrăgostise de telenovele și de limba spaniolă. Și spera că va deveni actriță. Simona, la rândul ei, visa să ajungă fotomodel și să urmeze o facultate de matematică-informatică.

Bodnar a vrut să renunțe în 2017. Într-un interviu acordat pentru TVR, Ancuța Bodnar a mărturisit că în 2017 a vrut să se lase. Avea 19 ani (e născută la 25 septembrie 1998, în comuna Vatra Moldoviței, din județul Suceava). ”Eram accidentată la umăr, a fost și Bacalaureatul. A fost foarte greu, am căzut psihic. Mi-am revenit, am vrut să ies cu fruntea sus din canotaj”, a recunoscut ea. Însă, după cum a dezvăluit pentru Mediafax prima ei antrenoare, Mariana Lupou, revenirea are în spate și o poveste e iubire: Ancuța era îndrăgostită de un canotor din lotul național, Mihăiță Țigănescu, care a făcut-o să se răzgândească. Cei doi sunt și acum împreună, iar el a făcut parte din echipajul 4 rame care a obținut medalia de argint la Tokyo, tot ieri.

Fac echipă din 2019. Ambele sportive au 22 de ani (Ancuța va face 23 în septembrie) și au început canotajul la 14 ani. Concurează împreună din 2019, an în care au și devenit vicecampioane mondiale. Tot în acel sezon ele au fost printre primele canotoare românce care au obținut calificarea la Tokyo. Mai au în palmares două titluri europene, în 2020 și 2021.

11 luni pe an în cantonament. Viața canotorilor nu e una de invidiat decât în cele cinci minute de glorie când urcă pe podium. Într-un an acești sportivi petrec 11 luni în cantonament pentru a se antrena. Iar cele două campioane olimpice nu au făcut excepție de la regulă. Ele deja s-au obișnuit cu bătăturile: ”Mâinile canotorilor suferă, dar nu mereu. Când începem sezonul de vâslit în special, facem bătături și sunt foarte dureroase, uneori ajungem și la carne vie în palme. Trebuie să suportăm, avem grijă de ele, ne dăm cu cream”, explica Simona într-un interviu pentru Steaua TV.

Legitimate la cluburi rivale. Cele două sunt legitimate la cluburi rivale. Ancuța Bodnar este legitimată la Dinamo, iar Simona Radiș e la Steaua. Mai mult, ea a fost desemnată cea mai valoroasă sportivă a clubului militar anul trecut, iar la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice a fost portdrapelul delegației României.

Bănuțul norocos. Majoritatea sportivilor au superstiții, iar Ancuța Bodnar nu face excepție. Cea mai interesantă este legată de ”bănuțul norocos”. Concret, ea își pune înaintea fiecărei urcări în barcă un bănuț auriu în șoseta dreaptă. Și se pare că ”trucul” funcționează de minune, pentru că el se transformă de fiecare dată în medalie de aur.

Primarul din Avrămeni se oferă să-i fie naș Simonei. Simona Radiș s-a născut la 5 aprilie 1999 în comuna Avrămeni, din județul Botoșani iar cursele ei sunt urmărite cu sufletul la gură de cei din localitate. Succesele de la Tokyo i-au entuziasmat pe toți, iar primarul Ioan Bucătariu s-a oferit prin intermediul presei locale să-i fie naș de cununie tinerei sportive. De asemenea, primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a anunțat că intenționează să o facă cetățean de onoare orașului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net