5 aspecte prin care Niki Lauda rămâne în istorie

Ultima actualizare:

    Niki Lauda, la volanul unui monopost într-o paradă pe circuitul NurburgringFoto: EPA-EFE
Niki Lauda, la volanul unui monopost într-o paradă pe circuitul NurburgringFoto: EPA-EFE

Triplu campion mondial la Formula 1, Niki Lauda (70 de ani) a plecat definitiv dintre noi. Austriacul a marcat istoria sportului, reușind să revină la vârf după ce a supraviețuit dintr-un monopost cuprins de flăcări

În 2018, fostul pilot a fost spitalizat din cauza unei infecții pulmonare, iar la începutul acestui an i-a fost efectuat un transplant de plămân. Confruntat cu probleme de sănătate, Niki Lauda s-a stins în 20 mai. Familia a făcut tristul anunț, subliind că a fost ”un om drept, curajos și iubitor de viață”. Iată 5 aspecte prin care cel supranumit ”Computerul” a marcat istoria sportului: 

A revenit în competiție la 40 de zile după un crunt accident

În 1 august 1976, în timpul Marelui Premiu al Germaniei ce se desfășura pe circuitul Nurburgring, este victima unui cumplit accident. Monopostul Ferrari ia foc, fiind scos cu arsuri și cu plămânii afectați de fumul inhalat. Transportat la spitalul din Adenau, austriacul a fost în pericol de moarte, fiind adus și un preot la căpătâiul său. "Am fost atât de supărat de incidentul cu preotul, încât am pus şi mai mult efort să nu mor", avea să spună austriacul la câteva decenii după accident. Lauda avea să se întoarcă în competiție după numai 40 de zile, aceasta fiind una dintre cele mai uimitoare reveniri din istoria sportului.

Rivalitatea cu James Hunt a devenit subiect de film

La mijlocul anilor 70, Formula 1 a fost marcată de disputa pentru întâietate dintre Niki Lauda și James Hunt. Austriacul a cucerit două din cele trei titluri mondiale în 1975 și 1977, iar englezul a triumfat în 1976. Rivalitatea dintre cei doi piloți a fost transpusă în filmul ”Rush” (2013). 

L-a depășit pe Alain Prost cu 0,5 puncte

Revenit în Formula 1 în 1982, Lauda a câștigat al treilea titlu mondial după doi ani. Atunci el l-a depășit pe Alain Prost, colegul său de la McLaren, cu numai 0,5 puncte. Un an mai apoi, s-a retras definitiv din F1. În cele 171 de curse disputate în 13 ediții ale ”Marelui Circ” a obținut 25 de victorii, urcând de 54 de ori pe podium.  

L-a convins pe Hamilton să vină la Mercedes

Inclus în staff-ul echipei Mercedes, în septembrie 2012, a avut un rol important în recrutarea lui Lewis Hamilton. Totodată, succesele înregistrate de acest team în edițiile din 2014, 2015, 2016, 2017 și 2018 ale CM nu sunt străine de numele său. 

A avut compania sa aeriană

În 1978, campionul a pus bazele unei companii aeriene, Lauda Air. În noiembrie 2000, aceasta a fost cumpărată de Austrian Airlines, iar Niki Lauda a fost îndepărtat de la conducere. Ceea ce l-a făcut să revină în Formula 1. În 2003, a fondat o a doua companie aeriană Fly Niki, care a fost inclusă în Air Berlin în 2011. 

image
image
image
image
image
image
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
Minge - fotbal
Dani Alves (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net