40 de ani de vise deșarte pentru echipa de rugby a României

rugby-romania-tara-galilor-gettyimages-1267590m.jpg

În 1987, naționala de rugby, cu Daniel Neaga mijlocaș de grămadă, a izbutit o victorie istorică pe miticul stadion Arms Park din Cardiff
Foto: Guliver / GettyImages

Turneul celor 6 Națiuni debutează mâine, cu meciul dintre Franța și Țara Galilor, două echipe pe care România le-a învins în anii 80. Site-ul WalesOnline a publicat deunăzi un articol în care se dezbate posibilitatea adoptării sistemului retrogradare-promovare între Six Nations și Rugby Europe Championship din 2022.

În 1979, după acel 12-13 cu Țara Galilor, la Cardiff, a început să se vorbească și să se scrie despre acceptarea României în Turneul celor 5 Națiuni. Erau ani în care naționala noastră învingea Franța cu 15-0, la București, în 1980, și pierdea onorabil (6-14) cu Noua Zeelandă. Și obținea primele succese cu națiunile britanice: 24-6 la București, în 1983, și 15-9, la Cardiff, în 1988, cu Țara Galilor, precum și 28-22 cu Scoția, în 1984. Toate aceste victorii n-au fost suficiente, iar motivele pentru care Stejarii au rămas în afara Turneului au fost prezentate în urmă cu ani de Viorel Morariu, fost președinte al FRR: ”Iarna grea de la noi nu permitea naționalei să găzduiască meciuri aici. S-a invocat ideea de a juca la Timișoara, însă în Turneu partidele se disputau doar în capitalele țărilor participante. S-a vorbit chiar să jucăm meciurile de acasă la Paris... Pe de altă parte, noi nu aveam un număr atât de mare de spectatori la meciurile de rugby”. Iar aceste motive stau în picioare și astăzi: pe Arena Națională din București, care are acoperiș, nu se poate juca rugby, iar la noi nu vin (măcar) 50.000 de spectatori la un meci cum se întâmplă în Six Nations. Argumente care contează pentru organismul care administrează competiția și care este independent față de World Rugby, forul mondial. 

Irlanda e mare favorită

Până să se deschidă pentru echipe precum Georgia sau România, Turneul celor 6 Națiuni propune o ediție cu numărul 125 care o are ca mare favorită pe Irlanda, campioana en-titre urmând să joace acasă cu Anglia și Franța, alte două pretendente istorice la titlu. În timp ce Italia, admisă în 2000, pare a fi din nou în postura formației care încearcă să evite ”Lingura de lemn”, atribuită, simbolic, celei care nu obține niciun punct.

Turneul celor 6 Națiuni
Etapa 1
Vineri, 1 februarie

Franța - Țara Galilor (ora 22.00)
Sâmbătă, 2 februarie
Scoția – Italia (ora 16.15)
Irlanda – Anglia (ora 18.45)
Meciurile sunt transmise la Telekom Sport 

Loading...