120 de copii s-au luptat pentru trofeul ”Petre Mitu”

Ultima actualizare:
Copiii s-au luptat pentru trofeul ”Petre Mitu”
Copiii s-au luptat pentru trofeul ”Petre Mitu”

Petre Mitu, fostul căpitan al naționalei de rugby a României, a fost diagnosticat acum doi ani cu o boală necruțătoare. "Pia", cum îi spun prietenii, luptă cu scleroza laterală amiotrofică, dar nu este singur în teribila încercare prin care trece. În sprijinul său au venit Federația Română de Rugby și autoritățile din Pantelimon, locul unde și-a început cariera.

Petre Mitu a revenit în țară pentru a fi invitatul de onoare la prima ediție a trofeului de rugby care îi poartă numele. 10 echipe de copii, de categorie de vârstă U10 si U12, s-au luptat pentru cupele si diplomele puse la bătaie de organizatori, printre care s-au numărat Federația Română de Rugby, Aosciația Internaționalilor de Rugby-România, Clubul Seniorilor din Rugby și Rugby Club Pantelimon. Turneul a avut loc la unitatea militară din localitate, acolo unde și-a început cariera în sportul cu balonul oval și fostul căpitan al "stejarilor".

“Este o mare bucurie pentru el, că se reîntalnește cu foștii colegi și are ocazia să demonstreze copiilor de aici, din orașul Pantelimon, unde și el a fost jucător, începând de la junioir până la seniori. Vedeți și dumnevoastră ce înseamnă familia rugby-ului, nu cred că la alte manifestări de genul acesta ați mai văzut atâta emulație printre copii,” a declarat reprezentantul organizatorilor Marin Ionescu, președintele Asociației Internationalilor de Rugby-România.

Petre Mitu nu și-a putut ascunde emoția datorată revenirii pe terenul unde a început să joace rugby: “Mă bucură nespus de mult când văd atât de mulți copii veniți să joace rugby. Mi-aduc aminte de începutul meu. Am inceput, la fel, să joc rugby la o vârstă foarte fragedă”.

Petre Mitu a revenit în țară pentru a fi invitatul de onoare la prima ediție a trofeului de rugby care îi poartă numele. 10 echipe de copii, de categorie de vârstă U10 si U12, s-au luptat pentru cupele și diplomele puse la bătaie de organizatori, printre care s-au numărat Federația Română de Rugby, Asociația Internaționalilor de Rugby-România, Clubul Seniorilor din Rugby și Rugby Club Pantelimon. Turneul a avut loc la unitatea militară din localitate, acolo unde și-a început cariera în sportul cu balonul oval și fostul căpitan al "stejarilor".

“Este o mare bucurie pentru el, că se reîntâlnește cu foștii colegi și are ocazia să demonstreze copiilor de aici, din orașul Pantelimon, unde și el a fost jucător începând de la juniori până la seniori. Vedeți și dumnevoastră ce înseamnă familia rugby-ului, nu cred că la alte manifestări de genul acesta ați mai văzut atâta emulație printre copii”, a declarat reprezentantul organizatorilor Marin Ionescu, președintele Asociației Internationalilor de Rugby-România.

Petre Mitu nu și-a putut ascunde emoția datorată revenirii pe terenul unde a început să joace rugby: “Mă bucură nespus de mult când văd atât de mulți copii veniți să joace rugby. Mi-aduc aminte de începutul meu. Am inceput, la fel, să joc rugby la o vârstă foarte fragedă”.


    Copiii s-au luptat pentru trofeul ”Petre Mitu”
Copiii s-au luptat pentru trofeul ”Petre Mitu”

34 de meciuri ca “stejar” a disputat Petre Mitu, care a purtat și banderola de căpitan în anii 2001 și 2002. Considerat unul dintre cei mai buni mijlocași la grămadă români, "Pia" a participat la Cupa Mondială din 1999 și a făcut carieră în Franța, la Aurillac, Grenoble, Tarbes și Montauban. Copiii care au jucat pentru el la "Trofeul Petre Mitu" au rămas impresionați de rezultatele carierei sale și vor să-I egaleze sau chiar să-i depășească performanțele.

Mircea "Dodo" Muntean, fost coechipier cu Mitu: “Pentru rugby-ul românesc este o sărbătoare, chiar dacă este un mod neplăcut, să faci un turneu pentru a ajuta pe fostul mare international Petre Mitu. Faptul că terenurile sunt pline de copii ne dă o speranță majoră pentru viitor. Petre Mitu este un exemplu de urmat de acești copii și foarte frumos a spus și el că a început tot așa, de mic, de la 7-8 ani. Noi avem speranțe că o sa mai iasă nu numai un <<Petre Mitu>>, chiar mai mulți”.

“Petre Mitu este un simbol al rugbyului românesc. Petre Mitu este un produs al școlii de rugby de aici, din Pantelimon. Petre Mitu este în suferință. Și atunci, toate lumea este alături de el, în special acești copii, care speră să ajungă și ei la marea performanță, să joace pentru echipa națională. Îi dorim sănătate lui Petre Mitu, dorim ca acești copii să-i calce pe urme și sperăm ca familia rugbyului să fie în continuare alături de el, să-l ajute să înfrunte această mare suferință în care se află în acest moment”, a spus și secretarul general al Federației Române de Rugby, Florin Matei, prezent la turneul din Pantelimon.

Veștile nu sunt tocmai bune pentru "Pia". Scleroza laterală amiotrofică, sau ALS, nu poate fi vindecată, iar medicii din întreaga lume luptă să găsească metode pentru a prelungi viața celor afectați de această boală neurodegenerativă. În urmă cu doi ani, exact când Petre Mitu era diagnosticat cu “boala Lou Gehrig”, după numele celebrului jucător american de baseball care i-a căzut victimă, în lume se pornea campania Ice Bucket Challenge, menită să trezească atenția oamenilor și să strângă bani pentru tratarea acestei cumplite boli. Fostul fundaș al Politehnicii Timișoara, fotbalistul slovac Marian Cisovski, este o altă victimă a sclerozei laterale amiotrofice, și în sprijinul său au venit, de-a lungul timpului, fanii din România.

Cu toate acestea, fostul internațional român nu cedează lupta. Copleșit de ajutorul primit, Petre Mitu își dorește foarte mult să mai poată fi prezent și la edițiile viitoare ale trofeului botezat cu numele său.

“Să dea Dumnezeu să pot sa vin! Astăzi am putut veni, încă îmi pot permite, fizic, să mă deplasez. Sper ca la anul, când o să se organizeze din nou, să pot veni cu mare plăcere. Asta nu depinde decât de situația mea la ora respectivă.”

Iar pentru cei 120 de copii care au jucat rugby în cinstea sa, "Pia" nu are decât un sfat: “Sper să păstreze aceeași ambiție, pentru că ajungând mai sus și devenind mai mari, să se gândească că au plecat de unde au plecat, au ales fiecare să aibă un model, un exemplu, și să calce pe urmele idolului lor”.

FR Rugby anunţă, totodată, că cei care doresc să-l sprijine pe Petre Mitu pot contribui direct prin donaţii în următoarele conturi:

—contul în euro IBAN: FR76 3000 3013 6000 0506 7695 758, BIC-ADRESSE SWIFT : SOGEFRP, cod bancar 30003, cheie RIB 58

—contul în lei: RO23RZBR0000060017184693, SWIFT: RZBRROBU

image
image
image
image
image
image
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net