13 lucruri pe care nu le ştiai despre Nadia Comăneci

nadia_comaneci.jpg

nadia comaneci
Nadia Comăneci este unul dintre subiectele cărţii lui Nicolae Vieru, "Călătorie în lumea gimnasticii"
Foto: Mediafax
Citeste tot despre: 
 1. Pericol de răpire în 1979. Înaintea Campionatelor Mondiale de la Fort Worth, din 1979, organizatorii au cerut protecţie sporită în jurul delegaţiei României şi în special în jurul Nadiei, deoarece existau informaţii privind o posibilă răpire a româncei. 
 2. Magazin deschis special pentru Nadia. În 1979, după ce România a cucerit titlul mondial la Fort Worth, magazinul “Pheny”, din oraş, a fost deschis special duminica pentru ca membrii delegaţiei României să poată face cumpărături pentru ei şi pentru Nadia, care tocmai fusese operată la mână.
 3. Cadou primit din partea preşedintelui Mexicului. În toamna anului 1976, Nadia şi echipa de gimnastică a României au fost invitate de preşedintele Mexicului  pentru un turneu demonstrativ. Ea a primit din partea oficialului Mexican o maşină electrică de două personae. 
 4. Primită de preşedintele ONU. În 1977, Nadia a fost primită la ONU de preşedintele acestui for, care dorea să o cunoască. A primit “Medalia ONU pentru pace”.
 5. Botezată după eroina unui film sovietic. Nadia Comăneci  a fost botezată astfel după eroina unui film sovietic. Impresionaţi de eroismul acestei Nadia, părinţii campioanei au decis să o boteze aşa pe fiica lor. 
 6. Putea fi actriţă în SUA. În 1977, o televiziune americană i-a propus Nadiei rolul principal într-un film în care ea urma să interpreteze rolul unei eroine din poveştile pentru copii. Partidul nu a aprobat acest lucru.
 7. Turneu de un milion de dolari refuzat în 1977. La începutul anului 1977, Ion Ţiriac şi un grup de la televiziunea NBC au venit la Bucureşti, oferind un milion de dolari pentru 10 demonstraţii susţinute de Nadia în SUA! Propunerea a fost respinsă de PCR. În schimb, în toamna aceluiaşi an, echipa de gimnastică a României avea să facă totuşi un circuit de “demonstrative” în SUA, dar suma intrată în conturile statului a fost de doar… 100.000 de dolari.
 8. Ziua “Nadia Comăneci” la Chicago. În octombrie 1977, Nadia a făcut un turneu demonstrativ în SUA. Ziua în care a ajuns la Chicago a fost decretată de primarul oraşului drept “Ziua Nadia Comăneci”. Era 18 octombrie 1977. 
 9. Şi-a pierdut vocea în 1980. În 1980, după ce a cucerit titlurile olimpice la bârnă şi sol, Nadia nu a mai avut voce câteva zile. Motivul: a sărbătorit succesul cu îngheţată din plin, pe care a mâncat-o în satul olimpic.
 10. Japonezii i-au oferit 250.000 de dolari pe an. După JO din 1980, Nadia a primit o ofertă de 250.000 de dolari pe an din partea unei televiziuni japoneze. În schimbul acestor bani, ea urma să fie prezentă săptămânal la o emisiune. Totul s-a oprit la Cabinetul numărul 1.
 11. Prima maşină câştigată. În 1980, la finalul anului, la Novara s-a organizat un concurs al cărui premiu era un Fiat 850. Nadia a concurat şi l-a câştigat. Maşina a venit câteva luni mai târziu în ţară.
 12. În vizită la Diana Ross. În 1981, Nadia şi celelalte fete au participat la o serie de demonstraţii în SUA. După demonstraţia din New York, Nadia şi Nicolae Vieru s-au întâlnit cu Ilie Năstase, care i-a dus în vizită la apartamentul iubitei sale de atunci, interpreta Diana Ross, ale cărei fete erau mari fani ai Nadiei.
 13. Preferata regilor. În anul 1977, regele Baudouin al Belgiei şi regina au venit special într-o vizită privată la Oneşti, pentru a o întâlni pe Nadia. Ea a făcut şi o demonstraţie pentru ei. De asemenea, în anii 1980, Regele Hussein al Iordaniei a venit cu întreaga suită pentru a vedea un antrenament al Nadiei. De altfel, când era sportivă, era invitata personală a regilor sau a şefilor de stat. A participat, de exemplu, la un prânz cu regele Olaf al Suediei. 

19-sport-vieru.jpg

Nicolae Vieru

19-sport-img_0213.jpg

Aşa arată coperta cărţii lansate duminică, în centrul căreia este plasată Nadia

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5