100 de ani de confruntare sportivă între România și Franța

Ultima actualizare:

    La Euro 2016, la Paris, francezii s-au impus cu greu (2-1) în fața RomânieiFoto: EPA
La Euro 2016, la Paris, francezii s-au impus cu greu (2-1) în fața RomânieiFoto: EPA

Adversare în semifinalele FedCup la tenis, în aprilie, și la turneul final al CE masculin de volei, în septembrie, România și Franța s-au înfruntat prima oară la rugby, în 1919

Primele dispute sportive dintre echipele celor două țări cunoscute ca fiind legate de o veche prietenie s-au înregistrat la rugby și la fotbal în perioada interbelică. În sportul cu balonul oval, cea dintâi dispută a fost consemnată în 1919, la Jocurile Pershing de la Paris, prima competiție sportivă importantă la care a fost reprezentată România Mare. În urmă cu 100 de ani ”cocoșii” s-au impus cu 48-5 într-un meci care nu figurează în palmaresul celor două națiuni, fiind socotit ”amical”. De atunci, cele două reprezentative s-au înfruntat în alte 54 de rânduri (sunt incluse și meciurile neoficiale), din anii 60 până prin anii 90 ai secolului trecut disputându-se întâlniri anuale. Ultima confruntare a avut loc la Londra, în 23 septembrie 2015, la Cupa Mondială, fiind câștigată de francezi (38-11). De altfel, aceștia au izbutit 45 de victorii în meciurile cu România, suferind doar 8 eșecuri. Paradoxal, ultima victorie a României, 12-6 la Auch, în 1990, e socotită a fi și cea mai importantă a ”Stejarilor”, fiind singura obținută de ei în Hexagon. La fotbal, în schimb, debutul disputelor bilaterale s-a produs în 12 iunie 1932, la București, când România a câștigat cu un scor de tenis: 6-3. De atunci, cele două reprezentative s-au mai înfruntat în 15 rânduri, ”cocoșii” reușind să se impună de 8 ori, în timp ce 5 partide s-au încheiat nedecis. Și în sportul rege ultima confruntare a avut loc la o competiție oficială, în 2016, la Euro, când Franța a câștigat cu 2-1. 

Un singur succes în FedCup și Cupa Davis

La tenis, singurul meci de FedCup s-a disputat în august 1976, în Philadelphia (SUA), victoria revenind echipei noastre (3-0) prin punctele aduse de Florența Mihai (7-6, 6-2 cu Nathalie Fuchs), Virginia Ruzici (6-2, 6-1 cu Gail Lovera Benedetti) și de Mihai/Ruzici la dublu (6-3, 2-6, 6-1 cu Rosy Darmon/Gail Lovera Benedett).În Cupa Davis, în schimb, francezii conduc cu 8-1, singura victorie (3-2) a echipei României datând din 1974, când punctele au fost aduse de Ilie Năstase, Toma Ovici și Ion Țiriac. 

Îi înfruntăm pe ”cocoși” și la CE de fotbal U21

Calificată la turneul final al Campionatului European de fotbal care va avea loc în Italia, în iunie anul acesta, echipa U21 (sub 21 de ani) a României va evolua în aceeași grupă cu ”cocoșii”. Naționala pregătită de Mirel Rădoi va întâlni Franța în 24 iunie, după ce va juca meciurile cu Croația (18 iunie) și Anglia (21 iunie). 

Confruntări bilaterale Competiție (sport) România Franța Meciuri egaleFotbal                         3             8            5Handbal (masculin)      5             4            0Handbal (feminin)        5             6            0FedCup (tenis)             1             0             -Cupa Davis (tenis)        1             8             -Rugby                          8           45             2(*) La handbal s-au luat în calcul doar meciurile de la turneele finale ale CE, CM și JO 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Bianca Ghelber (Facebook) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net