FOTO EXCLUSIV Ce sacrificii face soţul Andreei Marin în Ramadan. Urmează cele mai grele 30 de zile din an

tunkay-andreea.jpg

Tuncay și Andreea s-au căsătorit în 2013 și s-au despărțit la sfârșitul anului trecut

A început Ramadanul, cea mai mare sărbătoare musulmană din an. Adulţii postesc abţinându-se de la hrană, băutură şi relaţii sexuale de la răsăritul soarelui până la apus, timp de 30 de zile. După lăsarea serii însă, musulmanii însuraţi nu mai au restricţii. Soţul Andreei Marin, Tuncay Ozturk (29 ani), mărturiseşte că ţine cu sfinţenie postul şi asta îi aduce multă bucurie şi… energie.

“Ramadan este numele unei luni din calendarul Arabic şi este luna în care ne rugăm cel mai mult toată ziua. A început pe data de 18 şi ţine 30 de zile. Nu mâncăm şi nu bem nimic până seara. Primul lucru pe care trebuie să-l înţelegem, să simţim şi noi ce simt persoanele cărora le este foame, persoanele sărace, persoanele care stau pe stradă, care nu au nici un ajutor. Ziua vezi în jurul tău mâncare bună, vrei să o atingi, dar nu poţi, pentru că ţii post. În acele momente realizezi că sunt persoane care nu se bucură de mâncare tot restul anului. Ne simţim şi trăim ca ele în post”, ne-a declarat medicul fizioterapeut. Şi, atenţie Andreea! “Vă pot spune că, în această perioadă, am mai multă energie. Alţii plătesc bani grei pe programe de detoxifiere”, a subliniat cu subînţeles Tuncay. Deşi se ştia că în Ramadan musulmanii nu au voie să facă sex, medicul ne-a lămurit: “Numai burlacii trebuie să se abţină total. Bărbaţii însuraţi au voie după apusul soarelui”.

kamara-ghedi.jpg

Kamara este musulman, din Guineea Franceză

Aşa a fost şi cazul lui Kamara Ghedi, jumătatea mulatră a trupei “Alb şi Negru”, care este musulman din Guineea Franceză. Cât era holtei, postul era un chin pentru el. În rest, solistul ne-a mărturisit că s-a obişnuit fără apă şi mâncare toată ziua. 

Ce presupune sărbătoarea Ramadanului

ramadam-sarbatoare.jpg

În timpul sărbătorii, musulmanii fac două rugăciuni pe zi

În România trăiesc peste 70.000 de musulmani, existând circa 50 de comunităţi musulmane. 85% din acestea se află în judeţul Constanţa, 12% în Tulcea, iar restul în diverse zone din ţară. Începând din 18 iunie, timp de 30 de zile, musulmanii din toată lumea sărbătoresc Ramadanul. Aceasta este a noua lună din calendarul musulman. Ramadanul este celebrată ca luna în care Allah i-a revelat profetului Mohamed primele versete din Coran. Iată ce restricţii există:

  • nu ai voie să dormi cu cineva în aceeaşi cameră, dacă nu eşti căsătorit;
  • nu ai voie să faci sex ;
  • nu ai voie să te uiţi la televizor, decât la programe religioase;
  • de la răsărit şi până la apus nu ai voie să mănânci, să bei sau să fumezi;
  • nu ai voie să citeşti decât cărţi de rugăciuni, pentru a nu fi ispitit;
  • zilnic se fac două rugăciuni - cea din zori, numită Fajr, şi cea de la apusul soarelui, Maghrib.

Citește și