Constantin Enceanu face vin şi ţuică după reţete din bătrâni

enceanu-1.jpg

Constantin Enceanu face ţuică după reţeta bunicii sale

Constantin Enceanu e un gospodar desăvârşit. Îşi culege singur via, de 23 de ani încoace. Şi tot singurel îşi prepară vinul şi ţuica, iar anul acesta se poate lăuda cu o producţie proprie de 450 l de vin şi 100 de ţuică. Şi, acum, urmează chefurile, că doar are cu ce-şi cinsti prietenii.

Constantin Enceanu (51 de ani)  deţine o vie în Oltenia, în localitatea Filiaşi, iar toamnă de toamnă se strecoară printre rânduri şi culege fiecare ciorchine. Îi place să fie singur şi chiar să cânte: ”Aştept cu nerăbdare luna octombrie. Mie chiar îmi place să mă ocup de agricultură, mai ales că am terminat Facultatea de Agronomie. Sunt inginer agronom. Îmi place să culeg roadele pământului. Eu îmi tai via, eu o culeg. De 23 de ani nu las pe nimeni să se ocupe de ea. Şi anul acesta mi-am făcut timp să ajung la Filiaşi. Iar vinul, tot eu mi-l prepar. Am un soi de struguri hibrizi din care iese un vin rose special. Vinul rubiniu îl prepar după o reţetă a bunicii şi pot să mă laud cu el. Am făcut 450 l de vin anul acesta!”, ni s-a confesat Constantin Enceanu.

Chiar dacă nu consumă  alcool în exces, artistul face şi ţuică, pe care o împarte cu prietenii.

”Un pahar de vin mai beau, dar ţuică, nu prea, prefer să-i cinstesc pe cei care îmi trec pragul casei. Dar, mai dau şi pe la prieteni. Când fac ţuica mai coc un porumb, mai fac un grătar... Au ieşit aproape 100 de litri de ţuică. Zdrobeşti strugurii, iar după ce tragi vinul rămâne comina care fermentează timp de 9-10 zile. Nu trebuie făcută mai repede, ca să nu iasă acră ţuica!”, ne-a spus el câteva secrete.  

Click! spune

Constantin Enceanu s-a născut la 16 februarie 1964 în comuna Vișina Nouă, județul Olt. A condus Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”. În perioada liceului (Liceul Energetic Craiova) a absolvit și cursurile Școlii Populare de Artă din Craiova, clasa Paula Dogaroiu. În perioada 1985-1991 a participat la 19 concursuri și festivaluri din țară, unde a câștigat, nenumărate premii, culminând cu: Premiul I la Corabia (1991), Premiul I la Festivalul „Maria Tănase” - Craiova (1991), „Topul anului 1991” - concurs organizat de Radio Televiziunea Română (1992). 

Benone Sinulescu are cămara plină cu borcane de zacuscă, gem şi murături

Benone Sinulescu (78 de ani) s-a retras de câțiva ani la țară, în localitatea Bârzava din Arad, unde cultivă, în grădină, dovlecei, roșii, ardei, ceapă și fasole. În fiecare toamnă, Nea Beni și soția lui, Elena, fac zeci de borcane de zacuscă, gem și murături.

Solistul ne-a oferit o rețetă: Se iau 3 kg de vinete, se coc, se curăţă bine şi se pun la scurs. Mai e nevoie de 2 kg de ardei şi gogoşari copţi, 2 kg de ceapă albă şi 3 litri de bulion de roşii, apoi jumătate de litru de ulei de floarea-soarelui, sare şi piper după gust. Se pune ceapa pe foc. După ce se căleşte, se adaugă sucul de roşii, apoi vinetele tocate şi ardeii şi gogoşarii tăiaţi mărunt. ”Zacusca este gata când uleiul se ridică deasupra. Borcanele de zacuscă se fierb la bain-marin circa 20 de minute, după ce începe apa să clocotească. Pe baza vasului în care se aşază borcanele la fiert, se pune un prosop. Apa din vas trebuie încălzită în prealabil şi trebuie să acopere 3/4 din înălţimea borcanelor. Aşezaţi borcanele între paturi şi le lăsaţi 48 de ore să se răcească treptat.

 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1