Născut la Gherla, președintele Federației Internaționale de Haltere, ungurul Tamas Ajan, a demisionat

tamas-ajan-h_51654741.jpg

Tamas Ajan, președintele IWF, s-a născut la Gherla, în ianuarie 1939
Tamas Ajan, președintele IWF, s-a născut la Gherla, în ianuarie 1939
Foto: EPA-EFE

Preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Haltere (IWF), ungurul Tamas Ajan și-a prezentat demisia. Decizia sa survine în urma unei anchete privind acuzaţii de corupţie şi dopaj. În 23 ianuarie, acesta s-a suspendat temporar din funcție după un reportaj al canalului german ARD despre ”cultura corupției” din sportul halterelor la nivel internațional.

Potrivit postului TV, Federaţia Internaţională de Haltere (IWF) ar fi acoperit de multă vreme practici de dopaj, iar până în 2017 halterofilii de înalt nivel nu ar fi fost controlaţi în mod regulat, în timp ce unii ofiţeri de control doping ar fi primit bani pentru a manipula eşantioanele. S-a menționat că între 2008 şi 2017, din cei 453 de medaliaţi la Jocurile Olimpice şi la campionatele mondiale, 204 nu ar fi fost supuşi niciodată la teste antidoping în afara competiţiei, în anul în care au obţinut medalia. ARD a prezentat documente care arată că o sumă de cel puţin cinci milioane de dolari (aproape 4,5 milioane de euro) primită de IWF de la CIO ar fi fost transferată în conturi din Elveţia, pe care doar Ajan le controlează. La puțin timp după aceste dezvăluiri, Comitetul Internațional Olimpic a anunțat crearea unei comisii disciplinare, iar Consiliul de Administrație al IWF a numit experți independenți pentru a examina afirmațiile realizatorilor documentarului ARD. 
Printre cei acuzați se afla și Tamas Ajan, președintele forului mondial. "Ajan este responsabil pentru crearea unui sistem care a instituit dopajul în haltere şi care a scăpat de sub control de decenii. S-a răspândit o cultură a corupţiei", a spus Christian Baumgartner, preşedintele federaţiei din Germania. În iunie 2017, după un număr alarmant de cazuri de dopaj în haltere, în special în urma reanalizării probelor de la JO din 2008 şi 2012, CIO a plasat acest sport sub supraveghere, cerând IWF să furnizeze propuneri pentru lupta antidoping. Aparent mulţumită de eforturile întreprinse, CIO a decis, în primăvara anului 2019, să confirme prezenţa halterelor între sporturile de la JO din 2024, de la Paris.
Născut la Gherla, în 12 ianuarie 1939, stabilit în Ungaria cu familia sa, Tamas Ajan este membru IWF din 1976, activând ca secretar general timp de 24 de ani, înainte de a fi ales președinte. Oficialul a anunțat în 23 ianuarie că se retrage din funcție pentru 90 de zile, adică până la finalizarea anchetei, interimatul fiind asigurat de Ursula Papandrea, șefa federației din SUA. 
În urma demisiei de astăzi, forul mondial a dat un comunicat. "IWF îi mulţumeşte lui Tamas Ajan pentru peste patru decenii de servicii aduse acestui sport", a declarat preşedintele interimar Ursula Papandrea. "Când circumstanţele sanitare legate de pandemia COVID-19 vor permite, vor avea loc alegeri pentru a se asigura un viitor strălucit sportului pe care îl iubim", a mai spus ea.

 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1