Un chirurg bolnav a refuzat testarea şi a luat contact cu sute de persoane. „Nu a făcut testul de coronavirus că e încăpăţânat“

coronavirus-test-pandemie.jpg

Teste COVID-19, non-stop

Chirurgul Felix Sârboiu, de la Spitalul Judeţean Argeş, depistat pozitiv cu COVID-19, miercuri, 15 aprilie, a refuzat de două ori să fie testat. Prima oară a acceptat pe 6 aprilie să facă un test rapid după multe insistenţe, iar pe 10 aprilie a refuzat să fie supus unui test PCR care ar fi putut confirma infectarea. Medicul a intrat în contact cu sute de persoane.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti a deschis în acest caz un dosar penal in rem miercuri 15 aprilie pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Medicul Felix Sârboiu este şeful secţiei de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Judeţean Argeş, dar colaborează şi cu alte spitale din judeţ. Deşi avea simptome specifice de aproape două săptămâni, abia pe 6 aprilie a acceptat cu greu, la insistenţele unui coleg medic, să facă un test rapid, după ce iniţial refuzase vehement. Testul, care are o marjă de eroare de 30%, a ieşit negativ. Pe 10 aprilie, o unitate mobilă pentru testare PCR a fost la Spitalul Judeţean Argeş. Însă medicul Sârboiu a refuzat să se treacă pe listă pentru a fi testat.

chirug-refuz-testare-felix-sarboiu.jpg

chirurg pozitiv coronavirus refuz test felix sârboiu
Chirugul Felix Sârboiu. Foto: ziarulargesul.ro

Trei asistente medicale au fost plasate în izolare şi au fost testate, însă rezultatele testelor nu au sosit deocamdată. După cum spune prefectul Emanuel Soare, „testul doctorului a ieşit pozitiv pentru că i s-a luat proba imediat marţi 14 aprilie“.

”Are o personalitate mai dificilă”

„Domnul doctor are o personalitate mai dificilă şi e cunoscut pentru lipsa de colaborare cu colegii. Eu nu pot să îmi explic cum nu a luat măsuri managerul spitalului, mai ales că era vorba de o persoană care prezenta nişte simptome. Mi se pare cea mai mare greşeală. Cu doamna manager am vorbit când am aflat de la jurnalişti că există această situaţie. Bineînţeles că primele reacţii ale dumneaei au fost să nege. Iar când au sunat-o colegii mei de la Cancelarie mai că nu i-a luat la bătaie şi i-a întrebat cum pot să întrebe aşa ceva... Au mai fost probleme cu doamna manager. Au fost medici care se plângeau că nu sunt materiale, iar doamna manager spunea că nu e aşa”.

Manager: „Mi-a spus că nu a considerat necesar să se testeze”

Adriana Molfea, managerul Spitalului Judeţean Argeş: „Am aflat şi eu luni seara, pe 13 aprilie, că omul ăsta tuşeşte. Eu am un grup de Whatsapp cu medicii şefi de secţie şi dânşii m-au sesizat. Am întrebat de ce nu se duce acasă dacă e bolnav. Am întrebat dacă a făcut CT. Mi s-a spus că nu a făcut, că e încăpăţânat. În acea seară, domnul doctor era de gardă la Costeşti. Colegii au insistat ca a doua zi să vină să facă testul şi apoi să plece acasă. Într-un final l-au lămurit, a venit marţi 14 aprilie, i s-au recoltat probe şi a plecat acasă. Eu am sunat la DSP Argeş de pe 13 aprilie”. Legat de faptul că vineri 10 aprilie doctorul Sârboiu a refuzat să facă testul de coronavirus, managerul Adriana Molfea spune: „Eu am aflat pe 8 aprilie că vineri, 10 aprilie, urmează să se facă o serie de testări real time PCR. Am solicitat pe secţii să îmi facă o listă cu personalul care vrea să fie testat. Am făcut o adresă scrisă în acest sens. De la secţia de chirurgie vasculară unde şef e domnul Sârboiu nu am primit vreo listă. I-am comunicat situaţia pe 13 aprilie doamnei Honţaru, aceasta l-a întrebat de ce nu s-a testat şi medicul i-a spus că nu a considerat necesar. Unde e vina managerului că el nu s-a testat? Ce să fac eu? Să manageriez toţi oamenii care tuşesc în spital? Sunt zeci de persoane în secţie care au intrat în contact cu domnul doctor”

Citeste mai mult: adev.ro/q8vito