Record meteo pentru România. 15 zile consecutive în care temperatura a depășit 35 de grade

Ultima actualizare:

    Oamenii au resimțit din plin efectul caniculei și au căutat răcoarea măriiFOTO: Pixabay.com
Oamenii au resimțit din plin efectul caniculei și au căutat răcoarea măriiFOTO: Pixabay.com

Canicula din acest an a înregistrat un record. Meteorologii spun că valul de căldură a fost cel mai lung, ca număr de zile consecutive, înregistrat în țara noastră până în prezent. Timp de 15 zile a fost depășită temperatura de 35 de grade Celsius.

Meteorologii atrag atenția că valurile de caniculă vor fi tot mai dese și mai lungi la noi. Mai mult, începutul lunii august concurează cu succes la titlul de cel mai călduros din România. Iar după valul de caniculă sunt de așteptat, de săptămâna viitoare, fenomene meteo ce pot fi violente, a explicat la Digi24 directorul ANM, Elena Mateescu.

Directorul ANM, Elena Mateescu a precizat că acest fenomen se întâmplă în zona de sud și sud-est a Europei, iar România a înregistrat cel mai lung val de căldură persistent ca număr de zile consecutive.

”Vorbim de 15 zile consecutive în care temperaturile - în partea de vest, în partea de sud-sud-est a țării - au depășit 35 de grade Celsius, iar în cele mai călduroase zile din iulie, de la sfârșitul lunii, 28-29-30-31 iulie, ne-am apropiat de valori de 40 de grade”. Din punctul de vedere al valului de căldură, ca durată de zile consecutive, este cel mai lung înregistrat de țara noastră până în prezent, a explicat directorul ANM, Elena Mateescu.

”În plus, primele două zile din august au fost cele mai călduroase, atât din punctul de vedere al valorilor de temperatură - 41 de grade Celsius, inclusiv în Capitală au fost 40 de grade Celsius -, dar și ca număr al stațiilor meteorologice, cinci stații meteorologice din zona de sud, în care am atins și depășit 40 de grade Celsius”, a explicat meteorologul.

În iulie 2007 au mai fost zece zile consecutive cu temperaturi maxime care au depășit 30 de grade Celsius.

Cea mai mare temperatură absolută înregistrată în România

Șefa Administrației Naționale de Meteorologie a mai spus că pe 5 iulie 2000, ”la 40 de stații meteorologice din România temperaturile maxime au atins și depășit 40 de grade; în 24 iulie 2007 de asemenea au fost 51 de stații de stații meteorologice și în 15 iulie 2012 a fost vorba de 12 stații meteorologice.  Nu în ultimul rând, cel mai recent an, în 2015, au fost doar 40,7 grade Celsius la Giurgiu și 40,3 la Zimnicea”.

”Așadar, în istoria înregistrărilor meteorologice, cele mai puternice intervaluri de căldură până în prezent, ca valori de temperatură, au fost în 2000, 2007, 2012 și 2015.

De altfel, în iulie 2007 am înregistrat cea mai mare valoare, temperatura maximă absolută la Calafat, 44,3 grade, doborând recordul anterior din 5 iulie 2000 - 43,5 la Giurgiu”, a detaliat Elena Mateescu.

Vineri, 13 august, vor fi temperaturi de 34-35 de grade Celsius tot în această parte a țării, însă începând de sâmbătă, duminică și în primele zile din săptămâna viitoare, până miercuri, valul de căldură să fie în accentuare și în extindere.

Citește și:Caniculă în România! Sfaturi utile pentru a face față

7 sfaturi ca să păstrezi corect mâncarea pe caniculă

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
lapte pixabay jpg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net