Meteorologii americani prezic un val de frig peste Europa

Citeste tot despre: 

Cercetătorii americani avertizează că urgia iernii s-ar putea dezlănţui peste emisfera nordică în ianuarie şi februarie sau chiar începând din ultimele zile ale lui decembrie, scrie adevarul.ro.

De vină ar fi vortexul polar (o masă de aer de presiune scăzută care se învârte în sens contrar acelor de ceasornic) care este destabilizat.
Drept urmare, după un decembrie relativ blând din punct de vedere meteorologic, în lunile ianuarie şi februarie s-ar putea înregistra valuri de frig şi căderi masive de zăpadă. Un vortex destabilizat lasă aerul arctic să pătrundă spre latitudini sudice, cu ninsori abundente, viscole severe, perioade lungi de vreme extrem de geroasă.
Până atunci, meteorologii români au făcut o prognoză de la Revelion până la Bototează. În următoarele zile, vremea va fi în limite normale pentru această perioadă, în jur de 0-4 grade la prânz și minus 4, minus 2 noaptea. Doar în nord și în centrul țării se vor înregistra minime de până la minus 8 grade, iar în zone înalte minus 10 grade. De Revelion și în zilele următoare, în sud vor fi 0 – 2 grade la prânz, precipitații slabe în zilele de 28 și 29 decembrie, apoi între 2 și 5 ianuarie.

Loading...