A început să plouă în ţară, dar e prea puţin FOTO

Ultima actualizare:

    În partea de est a ţării, pământul e uscat până la o adâncime de un metru
În partea de est a ţării, pământul e uscat până la o adâncime de un metru

Ploile care au început încă de luni (17 august) prin mai multe judeţe sunt aşteptate de 33 de zile. Însă, specialiştii spun că trebuie să cadă cantităţi mai mari şi pentru o perioadă mai lungă pentru ca seceta să dispară.

Dumnezeu a auzit rugile fierbinţi ale agricultorilor şi a adus apă pe pământ, după  33 de zile de secetă. Însă, aversele de săptămâna aceasta sunt prea puţine şi au venit prea târziu pentru a mai putea salva din culturile din Moldova, Muntenia, Banat, Dobrogea şi Oltenia.De ieri noapte, au fost averse în majoritatea regiunilor, dar au fost de scurtă durată. Ploile vor continua până sâmbătă, dar nu sunt suficiente pentru a înlătura efectele secetei extreme. În partea de est a ţării, pământul este uscat până la o adâncime de un metru, iar sute de fântâni au secat.

”La data de 17 august, rezerva de apă în cuturile de porumb prezintă valori scăzute şi deosebit de scăzute în aproape toare regiunile agricole ale ţării. În intervalul, 18-24 august, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată, în care vor fi averse cu caracter torenţial. Cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp şi izolat 40 -50 l/mp, cu o probabilitate mai mare în nordul, centrul, estul şi sud-estul ţării, precum şi în zonele de deal şi de munte. În aceste condiţii, la suprafaţa solului se va produce o ameliorare a stării de umiditate pentru rapiţă. Însă, culturile de porumb şi floarea soarelui sunt deja în stare avansată de depreciere. În restul zonelor, conţinutul de apă va avea valori scăzute şi deosebit de scăzute. Deficienţele cele mai mari se vor semnala în regiunile agricole din centrul  şi sudul Moldovei, precum şi în cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, Olteniei şi Banatului”, ne-a explicat Elena Mateescu, director executiv ANM, specialist în domeniu.

ARAD. Străzi întregi au fost inundate. Un pom din vecinătatea stadionului Gloria a fost smuls din rădăcină
ARAD. Străzi întregi au fost inundate. Un pom din vecinătatea stadionului Gloria a fost smuls din rădăcină

«Cod galben» de vijelii până marţi noapte

Meteorologii au emis o avertizare ”cod galben” pentru Bucureşti şi 33 de judeţe, valabilă până la noapte, la ora 23. Vor fi ploi torenţiale, vijelii şi descărcări electrice, iar în unele zone va cădea grindină. Traficul pe DN 1 Ploieşti-Braşov a fost îngreunat, luni după-amiază, între Azuga şi şoseaua de centură a staţiunii Sinaia, din cauza unei ploi torenţiale. În urma vijeliei care a avut loc, duminică seara, în judeţul Arad, circulaţia pe autostrada Deva-Nădlac, a fost îngreunată. Parapeţii au fost spulberaţi de vânt pe o porţiune de 20 km.

SIBIU. A plouat torenţial pentru câteva minute bune
SIBIU. A plouat torenţial pentru câteva minute bune

38 de grade duminică, 23 de grade marţi

Temperaturile coboară în picaj. Un val de aer rece, coborât din Peninsula Scandinavă, ne aduce ploile de care aveam nevoie. 

  • BANAT-CRIŞANA. După ce duminică au fost până la 38 de grade, valorile au coborât treptat până la 23 de grade, potrivit specialiştilor britanici de la Centrul European de Prognoză.  Abia din 25 august, se va încălzi din nou, până la valori de 28 de grade. Se vor semnala averse în perioada 17-25 august.
  • TRANSILVANIA. Până în 20 august, se va răci accentuat, până la temperaturi maxime de 20-21 de grade, iar în timpul nopţilor doar 10 grade. Vor fi averse pe arii extinse până în 22 august şi în jurul datei de 25 august.
  • MARAMUREŞ. De la 30 de grade, temperaturile vor coborî la 22 de grade, până la 20 august. Se vor semnala ploi în averse în perioada 17-22 august şi în jurul datei de 25 august.
  • MOLDOVA. Doar 20 de grade în zilele următoare şi ploi în averse. Se va încălzi din 24 august, dar nu mai mult de 28 de grade.
  • DOBROGEA. 23 de grade maximum, miercuri, pe Litoral. Se va încălzi abia după 25 august. Săptămâna aceasta vor cădea averse în fiecare zi.
  • MUNTENIA, OLTENIA. De la 38 de grade, temperaturile scad la 22 de grade, în 19 august. Vor fi ploi în averse în fiecare zi din această săptămână, apoi temperaturile vor urca până la 28 de grade.
  • LA MUNTE. Doar 14 grade zilele acestea şi 2-3 grade în timpul nopţii. Se încălzeşte săptămâna următoare, până la 17 -18 grade. Va ploua zilnic, până în 22 august.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net