Vine urgia! 36 de ore de viscol. Ce trebuie să ştii dacă pleci la drum

Ultima actualizare:

    Meteorologii ne avertizează: jumătate din țară va fi sub «stăpânirea»  zăpezii și viscolului
Meteorologii ne avertizează: jumătate din țară va fi sub «stăpânirea» zăpezii și viscolului

Chiar că vine iarna adevărată! ”Miroase” a ger, iar meteorologii nu au deloc veşti bune. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, ieri, cod galben şi portocaliu pentru jumătate de ţară. Click! vă spune la ce să fiţi atenţi dacă porniţi la drum cu maşina, cum să vă îmbrăcaţi corespunzător dacă ieşiţi în ger şi ce precauţii trebuie să-şi ia persoanele bolnave.

Începând din această seară, Bucureştiul şi încă 11 judeţe din sud-estul ţării vor fi, până duminică seară, sub avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol. În plus, alte 12 judeţe din sud, est şi centru au fost avertizate cu cod galben, transmite Mediafax. Potrivit avertizării cod portocaliu emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, de sâmbătă, ora 20.00, până duminică, la aceeaşi oră, în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova, Buzău, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Vrancea şi Galaţi va fi viscol, la rafală vântul depăşind viteze de 70-80 de kilometri pe oră.

Zăpada va fi troienită şi vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri. În judeţele Tulcea şi Constanţa, avertizate cu cod portocaliu, viscolul va avea intensitate maximă de la primele ore ale zilei de duminică. Tot de diseară, aria ninsorilor se va extinde dinspre Lunca Dunării şi va cuprinde treptat regiunile sudice şi sud-estice, precum şi zona Carpaţilor de curbură. Se va depune strat de zăpadă consistent, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 55-65 de kilometri pe oră, viscolind ninsoarea.

Sub avertizare cod galben vor fi judeţele Vaslui, Bacău, Covasna, Braşov, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Olt, Dolj, Giurgiu şi Mehedinţi. În celelalte regiuni, ninsorile vor fi temporare, iar viteza vântului la rafală va fi, în general, de 35-45 de kilometri pe oră. În aceste condiţii vitrege, iată ce reguli este bines ă respectaţi dacă plecaţi la drum cu maşina.

Cu ce viteză circulăm?

Viteza se adaptează în funcţie de aderenţa maşinii pe şosea. Aderenţa, pe de altă parte, depinde foarte mult de ce este pe jos: zăpadă, gheaţă fină, gheaţă zgrunţuroasă, asfalt uscat, materiale antiderapante, noroi, apă, mocirlă etc.Trebuie ştiut faptul că aderenţa e cu atât mai mare cu cât temperaturile de afară sunt mai mici. Astfel, dacă afară se înregistrează o temperatură de - 10˚C , aderenţa maşinii va fi mult mai bună decât la temperaturi de 0˚C. Dar şoferii nu ştiu acest lucru. Dovadă sunt accidentele care se produc mai ales la prima zăpadă a sezonului rece. Afară încă e cald, zăpada e apoasă - iată mediul propice pentru accidente rutiere.

Aşa testezi aderenţa!

Este recomandat ca, înainte de a porni la drum, imediat ce ai ieşit cu maşina pe stradă, să verifici aderenţa anvelopelor. Într-o zonă puţin circulată, frânează brusc şi vezi cum se comportă maşina. Un alt test este să tragi de volan stânga - dreapta şi să urmăreşti dacă menţii direcţia de mers sau, dimpotrivă, derapezi. Doar în acest fel vei şti cum se comportă, de fapt, maşina şi cât de sigur este să circuli cu ea.

Cum îţi dai seama că ai putea derapa?

În primul rând, dacă ai o maşină echipată cu ABS, când maşina intră în derapaj acesta va intra şi el în funcţiune. Apoi, pe bordul maşinii se va aprinde becul de la controlul tracţiunii. Maşina îţi transmite că una sau toate roţile sunt la limita aderenţei. Se poate aprinde şi becul care arată un fulg de nea, fapt care indică o temperatură mai scăzută de 4˚ Celsius şi pericolul ca pe asfalt să se formeze polei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net