Va răsări în Africa un nou ocean?

CLIIMA20091105_0005_1.jpg

Riftul despre care cercetătorii susţin că se va transforma în ocean. Sursa: LiveScience
Citeste tot despre: 

O fisură produsă în deşertul Etiopiei, se poate transforma în ocean, au confirmat cercetătorii.

Fiind iniţial o crăpătură cu o lungime de 6 metri, din 2005 până în prezent, s-a transformat într-un şanţ de aproximtiv 55 de kilometri.

Un studiu efectuat de o echipă de specialişti şi publicat în revista Geophysical Research Letters, dezvăluie că procesele geologice care contribuie la crearea riftului sunt aproape identice cu cele care au loc pe fundul oceanelor. De aceea, este posibil ca, pe viitor, în acest loc să existe o mare.

Folosindu-se de datele seismice recente, cercetătorii au făcut o reconstituire a evenimentului pentru a demonstra că extinderea riftului a fost posibilă în doar câteva zile: vulcanul Dabbahu, aflat în partea de nord a riftului, a erupt. Ca urmare a presiunii exercitate de magma împinsă către suprafaţă, fisura iniţială a început să se mărească.

"Acest studiu urmăreşte să vadă dacă ceea ce se petrece în Etiopia este similar cu ceea ce se petrece pe fundul oceanelor, loc în care este aproapeimposibil pentru noi să ajungem", a declarat Cindy Ebinger, profesor de stiinţe ale mediului în cadrul Universităţii Rochester şi co-autor al studiului.

Fisura s-a produs ca urmare a separării dintre doua plăci gigantice, africană şi arabică, proces extrem de lent, ce are o viteză de circa 16 milimetri pe an.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1