Urşii româneşti, vânduţi cu mii de dolari pe Internet!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

85.000 de dolari! Atât costă două schelete de urşi de peşteră, pe site-urile de vânzări din America. Fosilele, patrimoniu naţional în România, sunt adevărate comori pentru americani, care scot bani frumoşi de pe urma lor.

Pe cel mai mare site de vânzări din lume, Ebay, sunt zeci de anunţuri prin care sunt scoase la vânzare oase, dinţi, cranii sau chiar schelete întregi de urşi de peşteră româneşti, care au trăit în urmă cu 20.000 de ani.

Americanul Glenn Reed deţine două astfel de exemplare unice, pereche, mascul şi femelă, pe care le scoate la licitaţie cu un preţ de pornire de 85.000 de dolari.

Proprietarul ne-a declarat că ambele fosile au acte legale de export procurate din România. Masculul are o înălţime de aproape 2,5 metri, iar femela e doar cu o palmă mai scundă.

Pe eBay, oasele sunt vândute cu zeci de mii de dolari. Un craniu ajunge să coste chiar şi 16.000 de dolari

image

Pentru că ştie totuşi că vânzarea e ilegală în România, Glenn Reed ne-a precizat: „Nu le-aş exporta din nou în România pentru că nu aş vrea ca ele să intre în patrimoniu şi să fie păstrate de autorităţi. Aceşti urşi sunt legal ai mei şi nu aş fi ales să-i vând pe Internet dacă nu aş fi avut actele necesare. Am aşteptat doi ani ca să pun mâna pe scheletul femelei, iar ambii provin din România. De asemenea, americanul mai are în colecţia personală cel mai mare cap de urs de peşteră, pe care îl scoate la vânzare cu 16.500 de dolari.

Viorel Lascu, preşedintele Federaţiei Române de Speologie: «Fosilele sunt obiecte de patrimoniu naţional!»

Reprezentanţii Federaţiei Române de Speologie spun că aceşti vânzători nu pot păţi nimic atât timp cât fosilele nu se află pe teritoriul României.

simeon stalpnicul png

„Ursul de peşteră este patrimoniu naţional de când mă ştiu. Aceşti americani, cu siguranţă, au obţinut fosilele pe căi nu tocmai ortodocse. Legal, nimeni nu poate deţine acest fel de exponate, doar muzeele sunt acreditate de Ministerul Culturii să aibă drepturi asupra lor. Dacă aceste fosile ar intra din nou la noi în ţară, automat ar intra sub incidenţa legii şi ar fi declarate obiecte de patrimoniu si nu ar putea fi vândute, din nou. Este un caz asemănător brăţărilor dacice. Însă, dacă cineva încearcă să scoată din ţară asemenea fosile şi sunt prinşi, riscă închisoarea până la 10 ani de zile", ne-a spus Viorel Lascu, preşedintele Federaţiei Române de Speologie.

Americanul Glenn Reed vinde, la pachet, masculul şi femela

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net