Uite cum se aleg şi se mănâncă fructele exotice

Citeste tot despre: 

Papaya, avocado, lychee, mango sau ananas- fructele exotice au invadat în ultimii ani rafturilemagazinelor. Chiar şi aşa, românii sunt sceptici când vine vorba să cumpere. Iată câteva sfaturi despre cât costă, cum se aleg şi cum se mănâncă.

Citeşte şi:

Te învăţăm cum să alegi şi să păstrezi corect verdeţurile de primăvară

Portocale greceşti - 2,61 lei. Cartofi româneşti - 3,35 lei

LEACURI din flori de primăvară

Roşia iradiată, perfectă după şase luni!

Deşi fructele exotice se găsesc aproape peste tot, unii dintre noi evită să le cumpere. Motivul? Pe lângă preţul uneori mare, nu ştim ce gust au, cum se aleg cele mai coapte, cum se curăţă şi nici ce putem găti cu ele. Click! te învaţă cum să le cumperi şi îţi dă câteva reţete pe care ai putea să le încerci.

MANGO

 Cum se alege? Un mango copt are coaja foarte colorată: roşie, galbenă sau portocalie. Coaja nu trebuie să prezinte urme de lovituri, pete sau zone care sunt mai moi în comparaţie cu restul fructului.

La atingere, mango nu trebuie să fie nici foarte tare, nici foarte moale. Dacă atunci când îl miroşi nu simţi nici un parfum, fructul nu este copt.

 Cum se mănâncă? Mango se curăţă de coajă, apoi se feliază în bucăţi mari până la sâmbure. Se serveşte rece.

Milk-shake de mango

Ingrediente: 1 mango, 200 ml iaurt, 200 ml lapte, zahăr

Preparare: se curăţă bine fructul de mango, se taie în felii de mărime medie şi se mixează într-un blender. Se adaugă laptele, iaurtul şi zahărul şi se amestecă în blender până se obţine un mix fin.

ANANAS

Cum se alege? Orientează-te după culoare, miros şi greutate. Un ananas copt are o culoare galbenă înspre partea sa de jos şi o aromă răcoritoare, foarte puternică.

Dacă ananasul este verde, iar mirosul nu este foarte bine definit, înseamnă cu fructul nu este copt. Verifică-i şi greutatea. Cu cât este mai greu, cu atât ananasul este mai suculent.

Cum se mănâncă? Ananasul se decojeşte şi se taie în bucăţi. O variantă mai simplă ar fi să-l tai în felii. Apoi, rondelele se taie pe jumătate şi se mănâncă evitând coaja.

Reţetă: ananasul este un fruct din care se pot prepara compoturi delicioase.

AVOCADO

Cum se alege? Fructul nu trebuie să aibă pete maronii pe coajă sau locuri în care este decolorat. Avocado trebuie să aibă o culoare verde închis spre negru. Verifică dacă este copt apăsând uşor cu degetul pe coajă.

Cum se mănâncă? Avocado se curăţă de coajă şi se consumă doar pulpa.

Salată cu avocado

Ingrediente: 4 avocado, 1 roşie, 5 căţei usturoi, o lămâie, ceapă verde, busuioc, sare şi piper

Preparare: se curăţă fructele de coajă, se scoate sâmburele iar pulpa se pasează cu furculiţa. Peste acest piure se adaugă roşia, ceapa verde tăiate mărunt, usturoiul pisat şi zeama de lămâie. Se adaugă busuiocul, cimbrul şi se condimentează după gust.

COCOS

Cum se alege?

Scutură nuca de cocos astfel încât să-i auzi laptele din interior. Alege o nucă de cocos de culoare cafenie. Atunci când sunt vechi au o culoare gri sau pete decolorate. Asigură-te că „ochii" nucii de cocos nu sunt decoloraţi şi nu au proeminenţe.

Cum se mănâncă?

Găureşte cu un tirbuşon cele două adâncituri pe care le are nuca de cocos şi goleşte laptele din interior. Apoi, după ce ai golit nuca, pune-o într-un cuptor cald pentru 10 minute. Se va deschide cu uşurinţă. Clăteşte cele două bucăţi cu apă şi răzuieşte cu un cuţit pulpa albă.

Reţetă: laptele nucii de cocos poate fi folosit atunci când prepari cockteiluri din suc de fructe.

MARACUJA

Cum se alege?

Cu cât este mai greu, cu atât fructul este mai suculent. Evită fructele lovite, cu urme de zgârieturi, julituri sau pete maronii. Alege fructe cu coaja zbârcită, acestea sunt coapte.

Cum se mănâncă?

Se taie în două şi se consumă pulpa.

Cockteil Maracuja

Ingrediente: 80 ml suc maracuja, 40 ml suc ananas, 40 ml zeamă de lămâie, 20 ml suc portocale, 3 cuburi de gheaţă

Preparare: Sucurile împreună cu gheaţa se agită în shaker şi se strecoară într-un pahar înalt.

LYCHEE

Cum se alege?

Coaja fructului trebuie să aibă o culoare roz-roşie, nu verde. Apasă uşor cu degetul coaja, dacă este moale fructul este copt.

Cum se mănâncă? Taie din vârful fructului şi decojeşte. Îndepărtează şi sămânţa din miez.

Reţetă: fructele de lychee se pot tăia cubuleţe şi se pot presăra peste îngheţată.

PAPAYA

Cum se alege? Coaja fructului copt are o nuanţă de verde spre galben, iar când apeşi trebuie să fie moale. Dacă e prea moale şi are un miros dulceag, fructul e prea copt.

Cum se mănâncă?

Taie fructul în două pe lungime. Curăţă-l de seminţe şi scobeşte pulpa cu o lingură. Dacă vrei să consumi papaya felii, o poţi curăţa de coajă.

Salsa de papaya

Ingrediente: 1 kg pulpă de papaya, 1 ardei iute, roşu, fără seminţe, 1 căţel de usturoi, 1/2 ceaşcă ceapă roşie tocată, frunze coriandru, suc de lămâie verde

Preparare: se amestecă ingredientele într-un blender, iar sosul se serveşte cu pui la grătar.


loading...
Loading...