Uite cum previi incendiile în sezonul rece

Citeste tot despre: 

Pe lângă sistemul de termoficare, pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece, folosim radiatoare, calorifere electrice, centrale termice, iar unii dintre noi sobe pe lemne sau gaz. Specialistul Click!, Mihai Mereuţă, ne spune ce măsuri trebuie să luăm pentru prevenirea incendiilor în sezonul rece.

Statistica incendiilor arată că, anual, în medie, 14% din incendiile care se produc în gospodării sau locuinţe au loc ca urmare a defecţiunii sau necurăţării corespunzătoare a coşurilor de fum.

Un procent de 6% din incendiile produse este cauzat de mijloace de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate. Uite cum trebuie să procedăm pentru a evita o tragedie.

Nu lăsa mâncarea pe foc

Atunci când gătiţi, nu purtaţi haine largi din material sintetic deoarece acestea pot lua foc foarte uşor.

În bucătărie este interzis să depozitaţi lichide combustibile sau uşor inflamabile, să păstraţi alte butelii cu gaze lichefiate în afara celei care alimentează aragazul, să utilizaţi la aparatele electrice de gătit cordoane de alimentare cu izolaţia străpunsă, improvizate sau cu ştechere defecte, să lăsaţi cârpe, prosoape sau haine în apropierea maşinilor de gătit, să turnaţi apă peste uleiul care a luat foc. Nu lăsa mâncarea pe foc nesupravegheată.

Înlocuieşte aparatele defecte

Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le apelând la ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi.

Nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile sau materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice.

Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi.

Supraveghează soba

Asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată;

Nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

Soba nu trebuie folosită dacă uşiţa este deschisă;

Nu aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa şi nu adormiţi niciodată cu ea aprinsă;

Curăţă coşul de fum!

Verifică cu atenţie coşul de fum pentru ca acesta să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere;

Tencuieşte şi văruieşte partea din pod a coşului de fum în scopul sesizării imediate a fisurilor apărute;

Scânteile care pot ieşi din coş pot aprinde grinzi, bârne, suportul acoperişului etc.

Supravegheaţi cu mare atenţie copiii!

Nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi şi singuri într-o încăpere în care soba este aprinsă sau aparatele de încălzire electrice în funcţiune;


Este interzis ca cei mici să umble la instalaţiile cu gaze, aragaze, radiatoare sau alte aparate electrice de uz casnic.

Nu în ultimul rând, nu lăsaţi chibrituri sau brichete la îndemâna celor mici şi nu le permiteţi să cumpere aceste mijloace de producere a focului, foarte periculoase.

Click! spune:

Când părăsiţi casa pentru o pe­­­­ri­­­­oadă mai mare de timp, scoateţi din priză ştecherele tuturor aparatelor electrice.

În cazul izbucnirii unui incendiu, dacă nu reuşiţi să stingeţi focul, evacuaţi persoanele din apartament, alertaţi vecinii şi sunaţi la 112 pentru intervenţia pompierilor.


Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1