Trezire garantată! Au apărut ceasurile cu alarme asurzitoare

Ultima actualizare:

„Majoritatea folosim alarma ceasului pentru a ne trezi, dar cam o treime dintre noi se trezesc înainte ca acesta să sune", declară pentru „The Wall Street Journal" Matthew Edlund, cercetător la Centrul de Medicină Circadiană din Sarasota, Florida, SUA.

El spune că sunetul, şi în special un sunet enervant, stimulează nervii auditivi şi transmite un mesaj circuitelor „de urgenţă" ale creierului, care, la rândul lor, stimulează producţia de adrenalină. În opinia sa, cei care se plâng că nu se pot trezi de dimineaţă au probleme cu somnul. Pentru ei, producătorii de electronice au inventat nişte ceasuri care s-au dovedit utile.

Deşteptătorul „BlueMax Sunrise System" (foto 1), creat de Full Spectrum Solutions, se adresează în special studenţilor, dar şi celor care se trezesc greu. Modelul are o alarmă care face mult zgomot, iar designul permite aprinderea unui „simulator de soare", care imită răsăritul.

Zgomot mai mare decât un fierăstrău

Un alt instrument util este „Sonic Bomb" (foto 2), creat de Sonic Alert. Ambele ceasuri au alarme care emit sunete de până la 113 decibeli, ceea ce se traduce prin „extrem de tare" sau „dureros", chiar mai asurzitoare decât cele scoase de un fierăstrău, după cum le clasifică Asociaţia Persoanelor cu Deficienţe de Auz, din Rockville, SUA. Dacă zgomotul nu e suficient, ceasurile vin şi cu opţiunea de vibraţii - zgâlţâie perna până trezesc somnorosul.

Cei care abuzează de butonul „snooze" (care opreşte alarma şi o reporneşte după câteva minute) au acum la îndemână „Flying Alarm Clock" (foto 3), creat de Princess International. Ceasul are o elice şi poate zbura atunci când se declanşează alarma, creând un huruit similar cu cel al unui elicopter şi poate fi oprit doar dacă îl prinde cineva. Modelul „The Clocky" (foto 4), creat de studenta Gauri Nanda, sare şi se rostogoleşte în toată camera, sunând încontinuu, scrie Adevărul.

Însă nu toate ceasurile „se bazează" pe sunet. Modelul „Peaceful Progression Wake Up Clock" (foto 5), creat de compania Hammacher Schlemmer, poate fi setat să aprindă lumina cu 30 de minute înainte de trezire şi să răspândească diverse mirosuri îmbietoare - cafea proaspătă, lavandă sau arome care liniştesc.

Imunitate la sunete

Cercetătorii spun că studenţii au o mulţime de gadgeturi cu care deja s-au obişnuit şi, prin urmare, au nevoie de mai multă stimulare pentru a auzi alarma ceasului. Poluarea sonoră, spun oamenii de ştiinţă, poate duce însă, pe termen lung, la probleme grave de auz.

image
image
image
image
image
image
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net