Totul despre pensii. Depune în timp util cererea de pensionare

Ultima actualizare:

    Pensionar
Pensionar

Sunteţi pensionat şi aveţi o problemă? Reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii răspund, prin intermediul ziarului, întrebărilor dv. Ne puteţi trimite întrebările dv. la adresa str. Fabrica de Glucoză nr. 21, sector 2.

Elena Ciurcău: Am 54 ani şi 5 luni şi sunt pensionată pe caz de boală  cu gradul III din anul 2003. Doresc să ştiu dacă am acumulat vechime în toată această perioadă.

CNPAS: Faţă de data naşterii, puteţi beneficia de pensie pentru limită de vârstă la împlinirea a 60 de ani, cu un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Precizam că perioada în care beneficiaţi de pensie de invaliditate este perioadă asimilată stagiului de cotizare în sistemul public de pensii şi este valorificată la trecerea la pensie pentru limită de vârstă.

Sorin M.: Pensia pentru limită de vârstă se calculează de la data depunerii cererii sau de la data la care a fost emisă decizia de pensionare?

CNPAS: Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se acordă şi se plătesc de la data îndeplinirii condiţiilor, dacă cererea de pensionare pentru limită de vârstă, împreună cu actele doveditoare, a fost depusă de către solicitant, la casa teritorială de pensii în a cărei rază se află domiciliul acestuia, în termen de 90 de zile de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare (art.167/2 din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare).

În cazul persoanelor ale căror cereri de pensionare pentru limită de vârstă au fost depuse cu depăşirea termenului precizat mai sus, drepturile de pensie de acordă şi se plătesc de la data depunerii cererii (art.83 din Legea nr.19/2000).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net