Ţiganii instalaţi în Saint-Etienne refuză să se întoarcă în ţară: au fost evacuaţi de 11 ori de la începutul anului

Ultima actualizare:

Romii stabiliţi în Saint-Etienne nu se află la prima lor evacuare, însă aceasta a fost cea mai mediatizată, întrucât a intervenit imediat după discursul preşedintelui francez, Nicolaas Sarkozy, cu privire la securitate şi imigranţi. Cu toate că este a opta din luna mai şi până acum, de fiecare dată, romii evacuaţi s-au instalat în alte părţi ori s-au întors pe acelaşi teren de unde au fost alungaţi.

Un teren care a fost criticat de asociaţii pentru nesiguranţa şi insalubritatea sa: "Această tabără a fost creată prin evacuările succesive", denunţă Georges Günther, unul dintre membrii asociaţiei Solidarité Roms din Saint-Etienne. "Autorităţile publice au creat ele însele situaţia care le serveşte ca pretext pentru evacuare", continuă el.

"De la evacuare la evacuare, situaţia se agravează", a adaugat Georges Günther, care susţine că romii se instalează în condiţii din ce în ce mai dificile.

"Cu fiecare evacuare, se subminează efortul de integrare a asociaţiilor, de exemplu şcolarizarea copiilor", a completat Marie-Pierre Vincent, o altă membră a asociaţiei.

Dar de această dată prefectura este hotărâtă să prevină orice reinstalare. Vineri la miezul nopţii, romii, s-au mutat într-o clinică abandonată în sudul St Etienne. Ea a fost evacuat, sâmbătă în jurul ore 03:00. La scurt timp după aceea, romii, între care zeci de copii au fost descoperiţi în apropierea unui teren de sport situat la câteva sute de metri de prima lor tabără ilegală, fiind evacuaţi şi de aici de către autorităţi. 

"Trebuie să găsească o soluţie de găzduire, o clădire sau un teren amenajat", susţine Georges Günther, a cărui asociaţie pretinde că oraşul Saint-Etienne, cu aproximativ 180 000 de locuitori, are mijloacele necesare primirii în condiţii decente a 400 de romi câţi sunt în localitate. În plus, municipalitatea dispune de un număr mare de clădiri publice vacante.

Sâmbătă seara, aproximativ 30 de romi, care fuseseră iniţial evacuaţi, s-au întors, au tulburat liniştea publică şi s-au instalat în faţa primăriei, unde au şi dormit.  "Ei nu s-au întors în România aşa cum scrie în declaraţii şi în titluri", a afirmat Marie-Pierre Vincent.

image
image
image
image
image
image
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net