Stadiile Spitalelor Regionale. Proiectul din Cluj, trimis la organismul de finanțare

Ultima actualizare:

    Fără echipamente de protecție, medicii ajung să fie contaminați cu noul coronavirus
Fără echipamente de protecție, medicii ajung să fie contaminați cu noul coronavirus

Ministerul Sănătății a transmis Autorității de Management pentru Programul Operațional Regional, cererea de finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj. Acesta este al doilea dintre spitalele regionale pentru care a fost aprobat studiul de fezabilitate, după cel din Iași.

Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj va avea 849 de paturi, va fi construit în comuna Florești și va costa aproximativ 500 de milioane de euro, bani ce provin parțial din fonduri europene. Studiul de fezabilitate pentru construirea acestui spital a fost aprobat în luna august de Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe.

“Construirea spitalelor regionale reprezintă o prioritate a echipei noastre. Am avut o discuție cu reprezentanții departamentului pentru construirea spitalelor regionale pentru a verifica stadiul în care ne aflăm, dar și pentru a vedea ce putem face să urgentăm pașii ce trebuie realizați până la sfârșitul anului. Vom susține respectarea calendarului depunerii cererilor de finanțare, pentru a semna cât mai curând posibil contractele de finanțare cu AMPOR și asigurarea sprijinului Comisiei Europeane pentru realizarea acestor proiecte majore”,   a declarat Victor Costache, Ministrul Sănătății.

OPT spitale regionale și un AKH la București

Programul de guvernare al PSD, cel care i-a ajutat pe social-democrați să câștige alegerile, în 2016, prevedea construcția a 8 spitale regionale și a unui spital "gigant, după modelul AKH Viena", dar "mai mare" în București.  Aceste construcții ar fi trebuit să înceapă în anul 2017. Constucțiile ar fi trebuit să fie finalizate până în 2020. Înnsă în luna martie anul acesta, fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea declara că, în opinia sa, un termen „optimist” ar fi anul 2024. Până în acest moment nu a început construcția niciunui spital regional.

De asemenea, numărul spitalelor regionale care ar urma să fie construite a scăzut, între timp, de la 8 la doar 3. Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea (PSD), a declarat public că Guvernul a amânat construirea acestora pentru exercițiul financiar 2021-2027. Explicația fostului ministru al Sănătății: România a solicitat o majorare a procentului de co-finanțare din bani europeni (de la 50% la 85%), iar cu cât se vor face mai târziu, spitalele ar urma să fie mai ieftine.

Spitalul Regional de Urgență Iași este proiectul cel mai avansat, pentru care s-a trimis la AMPOR cererea de finanțare în luna octombrie, și, în paralel, MS a demarat procedura de achiziție publică,  pentru achiziția de servicii de proiectare pentru elaborarea proiectului tehnic.

La începutul acestei luni, Executivul a aprobat, prin Hotărâre de Guvern, indicatorii tehnico-economici pentru spitalul regional din Craiova. Până la începutul lunii decembrie 2019  ar urma să fie trimisă către AMPOR și cererea de finanțare pentru spitalul regional din Craiova.

Spitalul metropolitan din București, "după modelul AKH Viena, dar mai mare, cu 2.500 de paturi" este deocamdată în faza în care s-a aprobat terenul pe care ar urma să fie construit, în zona Pipera. Este singurul lucru care se știe în acest moment. Data începerii construcției și dacă există bani rămân niște necunoscute, conform hotnews.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net