Vrei șomaj? Doar după ce dai corigența

Ultima actualizare:

    Elevii trebuie să  înveţe şi să aibă  încheiată situaţia  la toate materiile ca  să primească banii
Elevii trebuie să înveţe şi să aibă încheiată situaţia la toate materiile ca să primească banii

O nouă serie de absolvenţi vor ieşi luna aceasta de pe băncile şcolii. Unii vor încerca să se angajeze, dar până vor reuşi trebuie să aibă un venit cât de mic. Statul le oferă indemnizaţia de şomaj, dar pentru asta trebuie să se înscrie în maximum 60 de zile de la absolvire.

Cu doar 12 clase terminate, practic tinerii nu ştiu să facă nimic. Nu cunosc o meserie şi le este greu să se integreze pe piaţa muncii. Vorbim despre aproximativ 180.000 de elevi care termină pe 26 mai liceul. Dacă unii se vor ţine de carte şi vor merge la facultate, alţii vor face orice ca să intre în câmpul muncii.Înscrierile se fac în 60 de zile. Dar până atunci, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) anunţă că se pot înscrie la şomaj şi că vor primi indemnizaţie în valoare de 250 de lei lunar, timp de şase luni. Important este să se înscrie în 60 de zile de la absolvire. Termenul se scurge începând din 27 mai, ultima zi fiind 25 iulie.Ajutorul se dă şi picaţilor la Bac. Ajutorul de şomaj poate fi acordat atât celor care vor promova Bacalaureatul, cât şi picaţilor sau elevilor care nu au de gând să participe la examen. Important este să nu aibă corigenţe. ”În situaţia în care unii tineri mai au corigenţe, şi nu au situaţia încheiată la toate materiile, aceştia vor fi obligaţi să se prezinte în interval de 60 de zile de la susţinerea şi promovarea examenului de corigenţă. În acest sens adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ va specifica data promovării”, anunţă reprezentanţii ANOFM. Tinerii care nu vor veni la timp vor fi înregistraţi ca şomeri, dar nu vor primi bani de la stat.  

Actele necesare:

Act de indentitate (copie şi original);- Act de studii (adeverinţa de absolvire, certificate de absolvire sau diplomă de Bac, după caz) în copie şi original ! în cazul adeverinţei trebuie să rezulte că data absolvirii anului terminal a fost 26 mai 2017;Adeverinţă eliberată de medicul de familie din care să rezulte dacă este ”apt de muncă” sau ”apt muncă cu restricţii”;Adeverinţa de venituri eli­­­berată de Administraţia Financiară;”Instituţiile de învăţământ sunt obligate să elibereze certificate de studii în termen de 15 zile de la data absolvirii, finalizării studiilor”, precizează cei de la ANOFM.Te programezi prin telefon. Ca să se nu se formeze cozi, tinerii se pot programa telefonic pentru depunerea cererilor de înregistrare ca persoane în căutarea unui de loc de muncă, până în data de 30 iunie 2017. Programarea se va face la numerele de telefon ale agenţiilor locale, iar actele vor fi depuse la data stabilită, în intervalul orar 12.00- 16.00.Ce alte beneficii au tinerii şomeri:Servicii gratuite de mediere, de informare şi consiliere profesională personalizată sau de asistenţă şi consultanţă pentru începerea unei afaceri proprii;Servicii gratuite de formare profesională, inclusiv contravaloarea costurilor cu abonamentele de transport în comun;Primă de încadrare ca absolvent de 500 de lei, dacă se angajează în 12 luni de la data absolvirii;Primă de încadrare  dacă care se anjagează cu normă întreagă, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul;Primă de instalare  dacă se angajează într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care locuiesc;Primă de relocare dacă muncesc într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul. Aceasta este de 900 lei pe lună şi se acordă timp de 36 de luni. Ea constă în 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor de chirie şi utilităţi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
image png
Inundatii Dubai jpg
tarom  Mediafax jpg
image png
zacusca dovlecei 1 png
Ghid de cumpărare TV Smart 2021: Cum să alegi cel mai bun televizor inteligent? jpeg
bani curs valutar dolari jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (5) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net