Vrei să-ţi renovezi casa? Uite ce credite poţi alege!

Ultima actualizare:

Creditul de nevoi personale cu ipotecă, folosit în scopuri imobiliare/locative, a fost produsul cel mai afectat de regulamentul BNR din 2012, deoarece a fost clasificat ca un împrumut de consum şi limitat la maximum 5 ani.

Astfel, cei care au rămas cu casele neterminate sau care doreau să îşi modernizeze locuinţa şi-au văzut spulberate şansele de a se mai califica la un credit de o valoare mai mare pentru scopurile lor locative.

Creditul de investiţii imobiliare

Pentru clienţii cu nevoi locative precum finalizarea locuinţei, modernizarea sau extinderea ei, teoretic, după regulamentul BNR, a rămas creditul de investiţii imobiliare, pe care aproape toate băncile îl au în portofoliu.

Numai că acesta are o accesibilitate scăzută din cauza fluxului birocratic (trebuie justificat fiecare ban cheltuit în scop locativ), nu din cauza caracteristicilor produsului sau nici măcar din cauza costurilor, spune Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance, citată de revista Capital.  „Pentru că cele mai multe lucrări pentru locuinţă sunt făcute total sau parţial în regie proprie, un produs care nu ţine cont de acest lucru este un produs practic nevandabil la acest moment", explică Bidian.

Patru oferte pentru renovarea sau finalizarea locuinţei

În perioada recentă, clienţii cu nevoile locative anterior menţionate par să aibă din nou şanse de a lua credite pe perioade mai lungi, fără justificarea costurilor. În piaţă au apărut trei oferte de credite care sunt încadrate ca imobiliare prin simpla declaraţie pe proprie răspundere a clienţilor: de la Millennium, Intesa (lansat în august) şi UniCredit Ţiriac.

Cercetând piaţa, Capital a aflat că există un astfel de credit imobiliar fără justificarea cheltuielilor şi de la BCR, doar că valoarea creditului nu poate depăşi 30% din valoarea ipotecii. În cazul produsului Intesa, pe lângă declaraţia pe propia răspundere, este nevoie şi de un deviz de cheltuieli în scop locativ, care însă nu va trebui justificat ulterior.

Credite cu avans zero?

Regulamentul BNR a adus cu sine, în 2012, şi o înăsprire a condiţiilor de avans minim la creditele ipotecare, până la 15% la lei şi la 25% la euro, ceea ce a afectat suplimentar cererea pe acest produs.

Pentru cei care nu au în numerar această sumă, Raiffeisen şi BCR acceptă acoperirea avansului cu o altă ipotecă. Reprezentanţii celor două bănci spun că foarte rar au avut cereri în acest sens de la clienţi. Probabil ar fi avut mai multe, numai că mulţi dintre cei de la ghişee nici nu au auzit de asemenea posibilitate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
gustav klimt jpg
cafea jpg
renovare apartament jpg
image png
bucuria 1536x1024 jpg
atena praf saharian jpg
orhidee jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net