Vrei o locuinţă? Află 3 noutăţi despre programul Prima Casă!

Ultima actualizare:
Programul Prima Casă!
Programul Prima Casă!

Prima Casă se prelungeşte şi în 2014. Guvernul a alocat un plafon suplimentar de garanţii de 1.200 de milioane de lei, dar a adus şi alte câteva modificări  pentru stimularea creditării. Mai mult, Banca Naţională a României a redus dobânda de politică monetară şi rezervele la lei şi valută. Astfel, băncile vor putea acorda credite cu o dobândă mai mică.

Îţi vei putea achiziţiona o locuinţă prin programul Prima Casă şi în acest an. Asta pentru că, săptămâna trecută, Guvernul a aprobat, printr-o şedinţă de Guvern, o hotărâre privind suplimentarea cu 1,2 miliarde de lei a plafonului de garanţii. Iar veştile bune nu se termină aici.

Aflăm noutăţi de pe site-ul Ministerului de Finanţe, unde a fost publicat proiectul de hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima Casă - publicat în data de 30.12.2013.

În primul rând, pe lângă plafonul pentru anul 2014, în valoare de 1,2 miliarde de lei, se vor adăuga şi sumele rămase nealocate de anul trecut. Astfel, reglementarea prevede utilizarea cu prioritate în acest an a diferenţei nealocate din plafonul anului 2013. Este vorba despre aproximativ 22 de milioane de lei şi 196 de milioane de lei pentru locuinţele ANL.


    Programul Prima Casă!
Programul Prima Casă!

În al doilea rând, se va folosi inclusiv suma alocată băncilor care au solicitat plafon anul trecut, dar care nu a fost consumat integral până la sfârşitul anului (aproximativ 158 milioane lei şi 301 milioane lei pentru locuinţele ANL). Cu alte cuvinte, Guvernul va da restul de bani  pe care ar fi trebuit să-i aloce în 2013 şi, pe lângă asta, băncile vor putea folosi şi sumele deja alocate, dar care nu au fost utilizate. Însă, dacă acestea au fost alocate în euro, ele se vor transforma în lei.   

În program se vor înscrie mai multe bănci

Din acest an, în programul Prima Casă vor intra mai multe bănci printre care ING, Banca Comercială Feroviară, Banca Marfin, dar şi instituţii financiare nebancare precum Credit Coop şi Imocredit. Deocamdată însă doar 16 bănci sunt înscrise în program: Banca Comercială Română, BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, Banca Transilvania, UniCredit Tiriac, Raiffeisen Bank, Credit Agricole, Leumi Bank, Alpha Bank, Millennium, Intesa Sanpaolo Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Românească, OTP Bank, Romanian International Bank.

Vom beneficia de dobânzi mai mici

Mai mult, tot pentru stimularea acordării de credite în lei mai avantajoase pentru client, Banca Naţională a României a redus dobânda de politică monetară de la 4% la 3,75% pe an şi a redus şi rezervele la lei şi valută. Reducerea rezervelor minime obligatorii la euro de la 20% la 18% eliberează pe piaţă, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, aproximativ 500 de milioane de euro. Prin reducerea rezervelor în lei de la 25% la 12% se eliberează pe piaţă 4 miliarde de lei. Aceste măsuri ar putea reduce dobânzile şi încurajarea creditării.

- Conform statisticilor oficiale, în 2013, românii au contractat peste 24.500 de credite tip Prima Casă, în valoare cumulată de aproximativ 900 de milioane €.- Per total, în cei cinci ani de funcţionare a programului, statul a aprobat acordarea a peste 100.000 de garanţii, în valoare totală de peste patru miliarde de euro.- De la „mutarea" programului pe lei, din august până la jumătatea lui decembrie 2013, au fost acordate circa 6.500 de astfel de garanţii, în valoare de aproximativ 940 de milioane de lei.

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net