Veste bună pentru cei ce au credite în franci elveţieni

Ultima actualizare:

    Francul elveţian s-a dublat în ultimii ani
Francul elveţian s-a dublat în ultimii ani

Cei care au credite în franci elveţieni şi care acum sunt sufocaţi de rate ce cel puţin două ori mai mari decât în momentul acordării au o veste bună. Sau cel puţin o speranţă de mai bine. O clientă a unei bănci din Galaţi a obţinut în instanţă decizia de a putea converti ratele în lei, la cursul de schimb CHF/RON de la data acordării creditului. Asta în condiţiile în care, în prezent, cea mai mare problemă a celor care au credite în franci elveţieni este că această monedă s-a apreciat enorm faţă de leu. Spre exemplu, dacă în 2007-2008, perioada de boom imobiliar, 1 CHF era de 1,7-1,9 lei, acum a ajuns la 3,6 lei.

Avocaţii susţin că soluţia de la Galaţi a creat un precedent pentru ca şi alte persoane în aceeaşi situaţie să câştige procesul cu banca şi să poată să îşi reducă ratele. „A aparut prima decizie irevocabilă a justiţiei române care dispune convertirea în lei a creditului în franci elveţieni, la cursul de schimb de la data acordării creditului (la care se adaugă o majorare de 10%). Aceasta înseamnă că, dacă acel credit în CHF fusese acordat în 2007, la un curs de 1,8 lei/CHF, înseamnă ca acel credit a fost îngheţat la un curs de sub 2 lei/CHF”, a scris pe pagina sa de socializare avocatul Gheorghe Piperea.

În Senat există chiar un proiect de lege care vine în ajutorul clienţilor băncilor şi care stipulează că rambursarea unui credit în CHF se poate face în RON, “prin înmulţirea soldului creditului cu cursul de schimb mediu lunar, stabilit de BND, al monedei în care s-a acordat creditul sau moneda de referinţă a creditului, din luna în care s-a încheiat contractul de credit”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net