Valul trei va lovi și România! Dr. Marius Geantă: „Întrebarea nu este dacă, ci când”

Ultima actualizare:

    Există deja o transmitere comunitară a infecției cu noua tulpină de SARS-CoV-2
Există deja o transmitere comunitară a infecției cu noua tulpină de SARS-CoV-2

În ciuda faptului că ne vaccinăm, că numărul cazurile pare să fi scăzut, România nu a scăpat de pericolul pandemiei. Ba dimpotrivă, ne așteaptă vremuri grele, avertizează medicul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină. Asta din cauză că noua tulpină din Marea Britanie a ajuns și la noi, iar răspândirea e, de acum, comunitară.

„Valul trei. Întrebarea nu este dacă, ci când va începe și în România”, a scris pe pagina sa de Facebook dr. Marius Geantă. Situația devine amenințătoare din cauza tulpinii B.1.1.7, depistate inițial în Marea Britanie și caracterizate de o contagiozitate mult mai mare. A fost semnalată și în România, la începutul lunii ianuarie, iar luni, autoritățile deja anunțau un focar la Școala Gimnazială 28 din București, unde de la o persoană s-au îmbolnăvit 15. Un alt caz de infectare cu noua tulpină a apărut luni la Suceava.  

Întrebarea nu este dacă, ci când va începe în România valul al treilea al pandemiei

Potrivit specialiștilor, deja vorbim despre o transmitere comunitară a virusului. „Tulpina B.1.1.7 este deja dominantă în Marea Britanie, Israel și Irlanda, fiind corelată cu explozia numărului de cazuri diagnosticate în ultima lună. Portugalia este acum țara cu cea mai mare creștere zilnică a numărului de cazuri de COVID-19, tot ca urmare a răspândirii B.1.1.7. Toate acestea ne arată că este o chestiune de timp până când noua tulpină va deveni majoritară în toate statele membre UE, pe fondul liberei circulații a persoanelor și intervențiilor neuniforme și necoordonate de sănătate publică luate de fiecare țară. Transmițându-se cu 30-50% mai repede, va infecta din ce în ce mai multe persoane. Proporțional, un număr tot mai mare de bolnavi vor avea nevoie de spitalizare, de internare la ATI, și, din păcate, vor fi mai multe decese”, explică Marius Geantă.  

Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină
Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină

Din păcate, momentul în care răspândirea acestei noi tulpini putea fi stopată a fost depășit. Valul trei va veni. „Ne așteaptă o primăvară mai grea decât ne putem imagina acum”, susține președintele Centrului pentru Inovație în Medicină. Acum ne aflăm în situația de transmitere comunitară și tot ce mai putem face este să ne gândim la măsuri de limitare a impactului valului care ne va lovi în viitorul apropiat. 

image
image
image
image
image
image
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net