Valeriu Gheorghiță: „Am ajuns cu vaccinarea la populația ezitantă”. Ce soluții au autoritățile pentru nehotărâți

Ultima actualizare:

    Trecerea prin boală este mult mai periculoasă decât vaccinareaFoto: Shutterstock
Trecerea prin boală este mult mai periculoasă decât vaccinareaFoto: Shutterstock

Cine a vrut cu toată convingerea să se vaccineze până acum, în România, a făcut-o. În acest moment, autoritățile încearcă să găsească soluții pentru „populația ezitantă” și pentru cei din mediul rural, cărora încă le este greu să ajungă la centrele de vaccinare. Vestea bună e că imunitatea de grup din țara noastră este, conform estimărilor, la 30-45% din populație. Iată ce planuri are pentru perioada următoare medicul Valeriu Gheorghiță!

După ce o perioadă s-au vaccinat peste 100.000 de români pe zi, săptămâna trecută numărul celor imunizați a început să scadă, ajungând, duminică, la puțin peste 54.000.

De ce a scăzut media zilnică de vaccinare

Majoritatea sunt cei care primeau doza de rapel. Prea puțini doritori noi. Explicația? „Nu cred că este o inhibare a apetitului, din câte știm, se estima de la început că o treime din oameni erau hotărâți să se vaccineze, o treime sunt ezitanți și o treime nu doresc. Cred că acum am ajuns la segmentul de populație ezitant”, a declarat la Digi24 medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare din România, subliniind că acum este momentul în care autoritățile trebuie să caute soluții pentru a-i convinge pe cei care ezită.

Soluții pentru îmbunătățirea vaccinării la sate

În plus, o mare parte a celor care ar putea fi vaccinați se regăsește în mediul rural. Dar unii încă așteaptă să fie rugați de medicul de familie, alții pur și simplu nu se pot deplasa până la centre sau nu știu care este procedura de programare. „Experiența din ultimele zile cu centrele mobile arată că sunt oameni mulți care doresc să se vaccineze, dar pentru unii vaccinul este la distanță, nu a ajuns vaccinul pe strada lor. De aceea este importantă o abordare complementară a campaniei, prin care să diversificăm activitatea, mai ales în mediul rural, și anume fie să mergem cu echipe mobile sau să organizăm maraton în localitatea respectivă, fie să implicăm medicii de familie. Sunt cel puțin trei mijloace. Mai avem un concept pe care ne gândim să îl operaționalizăm: este «Orașul vaccinează satul». Oamenii din rural au încredere în medicii de la oraș”, a mai spus dr. Valeriu Gheorghiță.


    Președintele CNCAV, col. dr. Valeriu Gheorghiță, vine cu soluții pentru convingerea nehotărâților
Președintele CNCAV, col. dr. Valeriu Gheorghiță, vine cu soluții pentru convingerea nehotărâților

Concret, se propune ca personalul din orașe să meargă o dată sau de două ori pe săptămână să vaccineze la sate. „Oamenii trebuie să înțeleagă că se pot prezenta în continuare la centrele de vaccinare fără programare, sunt unii care nu cunosc că este posibil acest lucru. Putem să aprovizionăm centrele și să nu mai fie oameni refuzați”, a adăugat medicul.

Imunitatea de grup din România: între 30% și 45%

În acest moment, circa 4 milioane de români sunt vaccinați cu ambele doze și aproape 1 milion cu prima doză. Acestora li se adaugă cei peste un milion de persoane care au trecut, oficial, prin boala COVID. „Probabil că, în realitate, sunt de cel puțin două până la cinci ori mai multe cazuri care au trecut prin această infecție, fără simptome. Astfel, probabil că imunitatea de grup din România este începând de la 30% până pe la 45%”, a mai spus Gheorghiță. Autoritățile atrag atenția că nu am scăpat de pandemie și, dacă nu ne vaccinăm, dacă uităm de normele de protecție, „riscăm un val 4 care ar putea să fie destul de important”.

image
image
image
image
image
image
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net