Vaccinul anti-COVID nu poate provoca infertilitate. Explicația medicului Mihai Craiu

vaccin-shutter.jpg

femeie care se vaccinează
Este doar un mit faptul că vaccinul ar provoca infertilitate
Foto: Shutterstock

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

De ce nu se vaccinează românii? Printre multele scuze și motive, cel puțin în rândul femeilor este teama de infertilitate. O temere nefondată, spune medicul Mihai Craiu, care explică în termeni „științifici” de ce este mult peste puterea serului anti-COVID să aibă un asemenea efect.

Unul dintre miturile vehiculate pe internet e acela că vaccinul anti-COVID ar provoca infertilitate. Dr. Mihai  Craiu spune că această teorie nu are nimic în comun cu realitatea și povestește de unde a pornit ideea. „Prima dată când am auzit, la sfârșitul anului 2020, această "teorie" cu afectarea fertilității de către vaccinurile destinate prevenției maladiei COVID-19 am avut o strângere de inimă. Chiar am întrebat într-un grup de experți dacă nu li se pare cunoscută povestea... De fapt e o ciorbă reîncălzită, din bucătăria gospodinelor antivaxx. Exact această ipoteză a fost vehiculată și când s-a lansat, în România, campania inițială de vaccinare împotriva HPV. Da, aceea încheiată cu un eșec la fel de spectaculos ca și cea actuală, împotriva maladiei COVID-19. Atunci s-au aruncat peste 90% din dozele de vaccin (scumpe...) achiziționate de statul român. Adică de noi toți. Și au murit apoi niște mii de femei din cauza cancerului de col uterin produs de HPV. Dar nu s-a scandalizat nimeni, pentru că aceste decese, ale femeilor relativ tinere din România, nu au fost toate într-un timp scurt. Și astăzi au murit, în scumpa noastră țară, câteva femei, de cancer de col uterin, care ar fi putut fi vaccinate, cu niște ani în urmă...”.

„Aveți o pană la pălărie. E șingura legătură cu pasărea, nu înseamnă că veți zbura”

De unde a pornit ideea că vaccinul ar provoca infertilitate? De la o proteină numită sincițina-1, proteină necesară tuturor mamiferelor pentru dezvoltarea și funcționarea placentei. „Cineva a observat că sincițina-1 are în comun cu proteina spike a noului coronavirus o secvență de aminoacizi. Și a concluzionat, acea persoană, că anticorpii anti-spike vor distruge sincițina-1 din placentă. Oare așa să stea lucrurile? Păi nu prea! Căci proteina spike și sincitina-1 au în comun o secvență de 4 (patru) aminoacizi. Iar sincițina-1 are în total 538 aminoacizi. Este o asemănare extrem de mică pentru a putea imagina o fixare robustă a anticorpilor anti-spike în fix acel loc. Pur și simplu e imposibil biologic. Imaginați-vă că purtați o pălărie cu o pană de la orice pasăre zburătoare doriți dvs. Aveți o pană la pălărie... Cam atât aveți în comun cu pasărea... Asta nu înseamnă că, de mâine, veți putea zbura”, a mai spus dr. Mihai Craiu, într-o postare pe Facebook.

Multe femei vaccinate au rămas însărcinate

Lăsând gluma la o parte, studiile pe vaccinul Pfizer au început acum mai bine de un an și au participat inclusiv femei tinere, la vârstă fertilă. Din datele Societății de Medicină Reproductivă din SUA reiese că fertilitatea în lotul placebo (fără vaccin) a fost similară, în anul ce a urmat, cu cea a femeilor vaccinate. De altfel, chiar zilele trecute Click! prezenta cazul unei tinere de 27 de ani, care ne-a povestit că s-a vaccinat în luna mai 2021, iar după aproape 5 luni de la rapel a rămas însărcinată.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • nutriționistul Wasim Nazer la o masă cu fructe și dulciuri

    Dacă îți dorești să rămâi însărcinată și vrei să-ți pregătești trupul astfel încât să ofere celui mic mediul perfect pentru a se dezvolta, atunci e bine să acorzi mai multă atenție alimentației. Anumite fructe, legume și mâncăruri influențează activitatea hormonală și vin cu un aport de vitamine, minerale și acid folic.

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5