Una dintre gemenele din Ardeal care au supravieţuit experimentelor de la Auschwitz se întoarce acasă

Ultima actualizare:

    Eva şi Miriam Mozes, într-o fotografie dinainte de infernul de la AuschwitzSursa: historia.ro
Eva şi Miriam Mozes, într-o fotografie dinainte de infernul de la AuschwitzSursa: historia.ro

Moment emoţionant, după şapte decenii. Eva şi Miriam Mozes, născute în 1934 în localitatea sălăjeană Porţ, se numără printre cei 3.000 de gemeni care au trecut, în lagărul de concentrare de la Auschwitz, prin înfiorătoarele experimente medicale conduse de celebrul doctor german Mengele, supranumit "îngerul morţii".

Printr-un miracol, cele două fetiţe, în vârstă de 10 ani în timpul Holocaustului, au reuşit să supravieţuiască terorii la care au fost supuse. Eva trăieşte şi acum, fiind stabilită de mai mulţi ani în Statele Unite ale Americii. Deşi are venerabila vârstă de 80 de ani, Eva Mozes (Kor – după căsătorie) se va reîntoare în zilele următoare în Sălaj, scrie voceatransilvaniei.ro.

Potrivit lui Daniel Stejeran, directorul Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord, ea va veni în Sălaj însoţită de 50 de profesori, cercetători şi studenţi, împreună cu care derulează un proiect prin care montează plăcuţe comemorative în faţa caselor în care au locuit victime ale Holocaustului.

O poveste cutremurătoare

Eva şi Miriam s-au născut în micul sat Porţ, județul Sălaj, la 30 ianuarie 1934. Alexander şi Jaffa Mozes au avut patru fete – Edit, Aliz şi cele două gemene. Liniştita viaţă de la ţară a fost umbrită de venirea la putere a naziştilor în Germania şi de prejudecăţile faţă de evrei cu care se confruntau aproape zilnic. Când Eva şi Miriam împliniseră şase ani, naziştii maghiari au ocupat satul în care familia Mozes era singura de origine evreiască. Tihna familiei Mozes a fost zdruncinată în martie 1944, când au fost anunţaţi că trebuie să îşi strângă câteva lucruri necesare pentru a-şi schimba domiciliul. Erau mutaţi într-un ghetou în Şimleul Silvaniei, pentru ca, după câteva săptămâni, să fie deportaţi în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau. După 70 de ore fără apă, mâncare, înghesuiţi într-un vagon, familia Mozer a ajuns pe platforma de selecţie de la Auschwitz.

Eva îşi aminteşte cum ea şi familia sa au ajuns la staţia finală: “Când uşile vagonului nostru s-au deschis, am auzit un ofiţer SS strigând, ‘Schnell! Schnell!’, şi ordonând tuturor să iasă afară. Mama mea a luat-o pe Miriam şi pe mine de mână. Mereu încerca să ne protejeze pentru că noi eram cele mai mici. Totul se mişca foarte repede şi, uitându-mă în jur, am observat că tata şi cele două surori mai mari dispăruseră. În timp ce strângeam mâna mamei, un om din SS s-a grăbit să strige ‘Gemeni! Gemeni!’. S-a oprit să se uite la noi. Miriam şi cu mine semănam foarte tare. ‘Sunt gemene?’, a întrebat-o pe mama. ‘Asta e bine?’ a răspuns ea. El a dat din cap în semn de aprobare. ‘Sunt gemene’, a zis mama. Odată ce gardianul SS a aflat că suntem gemene, Miriam şi cu mine am fost luate de lângă mama, fără nicio avertizare sau explicaţie. Strigătele noastre au fost în zadar. Îmi amintesc că m-am uitat înapoi şi am văzut-o pe mama cu braţele întinse a disperare în timp ce noi eram conduse de un soldat. Atunci a fost ultima dată când am văzut-o.”

Le aştepta un viitor sumbru în barăcile de la Auschwitz, urmând să aibă o întâlnire care urma să le marcheze întreaga existenţă. „Pentru prima dată când am mers să folosesc latrina localizată în capătul barăcii copiilor, am fost întâmpinată de cadavele câtorva copii împrăştiate pe jos. Cred că acea imagine va rămâne pentru totdeauna în memoria mea. Acolo am făcut o promisiune – un jurământ că eu şi Miriam nu vom ajunge pe acea podea murdară”, povesteşte Eva despre rapida introducere în viaţa în lagăr.

Gemenele Mozes, în prim-plan, la eliberarea lagărului de către sovietici
Gemenele Mozes, în prim-plan, la eliberarea lagărului de către sovietici

După chinuri inimaginabile, fetele au fost salvate de venirea armatei sovietice, în ianuarie 1945. Eva şi Miriam s-au întors acasă în Transilvania, unde au aflat ca  niciun membru al familiei nu supravieţuise. În 1950 au plecat în Israel, unde s-au înrolat în armată după doi ani, Eva studiind desenul tehnic, iar Miriam asistenţa medicală.

Eva s-a căsătorit cu un turist american, Michael Kor, şi el un supravieţuitor al lagărului de concentrare, şi s-a mutat în Indiana, în Statele Unite.

Efectele experimentelor doctorului Mengele le-au urmărit, însă, întreaga viaţă. Eva a suferit avorturi şi s-a îmbolnăvit de tuberculoză, iar fiul său a avut cancer. Rinichii lui Miriam au încetat să mai crească, stagnând la dimensiunile unor rinichi de copil pentru tot restul vieţii, iar aceasta a murit în 1993 de o formă rară de cancer.

Citeşte despre experimentele terifiante cu gemeni de la Auschwitz pe historia.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net