Uite la ce să fii atent când alegi centrala termică!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Se apropie sezonul rece, iar acum este momentul să-ţi cumperi o central termică, în cazul în care eşti debranşat de la căldură sau vrei să te debranşezi. Ofertele pe piaţă sunt foarte multe, însă trebuie să ştii exact ce produs să alegi. Uite care sunt avantajele şi dezavantajele centralelor termice electrice, pe gaze şi care funcţionează cu combustibil solid. 

Centrale pe gaz natural

Avantaje

- Preţul gazului este relativ scăzut;- Randamentul centralelor cu funcţionare pe gaz este, de cele mai multe ori, superior randamentului centralelor ce folosesc alt tip de combustibil; - Permit folosirea de automatizări ce conduc la realizarea de economii de combustibil şi oferă uşurinţă şi confort ridicat în exploatare;- De cele mai multe ori, instalaţia de încălzire este una simplă, fără elemente speciale;- Se pretează pentru toate tipurile de instalaţii de încălzire.

Dezavantaje

- Ca toate echipamentele cu funcţionare pe gaz, montajul acestora se face numai de către firme specializate şi agrementate în acest sens; - Necesită condiţii special de montaj; -Uneori, costurile de conectare (racordare) la reţeaua de gaz pot fi foarte mari;- Ca la orice consumator de gaz, sunt necesare elemente suplimentare de siguranţă (detectoare de gaz)

Centrale electrice

Avantaje

- Randament ridicat;- Cost iniţial redus comparativ cu alte tipuri de centrale;- Plajă de puteri mare;- Se pretează foarte bine la spaţiile mici, unde necesarul termic este redus;- Instalaţia de încălzire este una simplă, fără elemente speciale;- Dimensiuni reduse;- Sunt centrale silenţioase;- Necesită revizii mai rare comparativ cu alte tipuri de centrale.

Dezavantaje

- Cost ridicat al energiei electrice;- Cost ridicat de racordare la reţeaua de energie electrică;- Necesită reţea electrică de 380 V, excepţie făcând centralele de până în 12 kW;- Instalaţia electrică din imobil trebuie dimensionată corespunzător;- Puterea tuturor consumatorilor electrici nu trebuie să depăşească puterea pentru care a fost concepută instalaţia electrică;- În cazul unei central de peste 12 kW nu este de ajuns faptul că există reţea trifazică (380 V) în imobil, ci este necesar ca instalaţia să poată face faţă puterii electrice instalate în imobil.

Centrale pe combustibil solid

Avantaje

- Aceste centrale funcţionează pe bază de lemn, peleţi, cărbuni, brichete. Costurile de exploatare sunt relativ scăzute;- În cazul centralelor care funcţionează cu peleţi confortul legat de exploatare - Se ridică aproape de cel al centralelor pe gaz;- Frecvenţa alimentării depinde de mărimea buncărului de alimentare: cu cât acesta este mai mare, cu atât se alimentează mai rar.

Dezavantaje

- Necesită alimentări dese cu combustibil;- Necesită operaţiuni de întreţinere frecvente (înlăturare cenuşă, curăţare cameră de ardere etc);- Instalaţia aferentă este una specială, care presupune elemente specifică de dimensiuni mari (vase de expansiune, pompe, stocătoare, elemente de siguranţă şi control);- Necesită un coş de fum care să aibă dimensiunea corespunzătoare.

Sezonul rece aduce în atenţia locatarilor problema încălzirii. Specialistul Click!, Mihai Mereuţă, ne spune la ce trebuie să fim atenţi când cumpărăm centrale termice.

simeon stalpnicul png

Atenţie la legalitatea funcţionării operatorului!

Urmăriţi afişarea în mod vizibil a denumirii unităţii, a codului unic de înregistrare la Registrul comerţului din care să rezulte obiectul de activitate al societăţii, preţurile şi tarifele, precum şi orarul de funcţionare.

Ce informaţii trebuie să soliciţi

- informaţii despre denumirea producătorului şi distribuitorului;- informaţii referitoare la caracteristicile tehnice ale centralelor termice: tipul de gaz utilizat, presiunea gazului de alimentare şi orice restricţii de utilizare;- traducerea în română a instrucţiunilor de folosire.

Îţi cunoşti drepturile de consumator?

Solicitaţi o perioadă de 24 de luni de la data livrării produsului în care să puteţi reclama orice neconformitate. Cereţi certificatul de garanţie, menţionarea numărului declaraţiei de conformitate şi a modalităţii de asigurare a garanţiei, traducerea în limba română a declaraţiei de conformitate şi a certificatului de conformitate, instrucţiunile de montaj, certificatul de garanţie a elementelor de identificare a produsului.

De asemenea, interesaţi-vă de durata medie de utilizare a produsului, întrebaţi care este termenul de garanţie dar şi modalitatea de asigurare a garanţiei.

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net