Uite cum poţi să reglezi umiditatea din casă!

Citeste tot despre: 

O valoare ridicată a umidităţii din locuinţa ta poate genera condiţii favorabile înmulţirii alergenilor. Pe de altă parte, umiditatea scăzută a aerului din încăpere poate favoriza apariţia infecţiilor respiratorii, mai ales în sezonul rece. Iată cum te influenţează umiditatea din casă şi cum o poţi controla.

Valorile normale ale umidităţii

Este indicat ca în casă să avem o umiditate relativă cuprinsă între 30%-50%, mai ridicată în tipul iernii şi mai scăzută vara.

Valorile tot mai scăzute indică un aer tot mai uscat, în timp ce valorile mai crescute indică surplus de apă în aer.

Astfel, la 0% umiditate, aerul este complet uscat, iar la 100% aerul este complet saturat. Orice surplus de apă în aer conduce la apariţia condensului.

Cum se măsoară

Nivelul umidităţii din casă se măsoară cu ajutorul unui aparat denumit higrometru de cameră.

În ultima perioadă, atât termometrele de perete şi cele digitale afişează pe lângă temperatura din cameră şi valoarea umidităţii relative a aerului din casă.

Un higrometru de cameră este un aparat ieftin, preţul de pornire fiind de circa 15 lei.

Umiditatea scăzută cauzeză probleme respiratorii

Pe timpul iernii, din cauza surselor de încălzire, umiditatea aerului scade simţitor, cauzând disconfort fizic.

Un aer fără o umiditate corespunzătoare poate duce la uscarea pielii, a buzelor şi a părului, dar poate cauza şi probleme respiratorii.

Aparate pentru creşterea umidităţii

Iarna, umiditatea scade sub pragul indicat din cauza caloriferelor. Cea mai simplă soluţie, dar nu şi cea mai ieftină pentru a păstra în casă nivelul optim de umiditate este să achiziţionezi un umidificator.

Acest aparat elimină vapori de apă în aer, menţinând în mod constant umiditatea la nivelul optim. În plus, înainte de pulverizare, apa este dezinfectată şi purificată la o temperatură mare, împiedicând astfel propagarea în aer a bacteriilor.

Un vas cu apă salvează situaţia

Totuşi, dacă nu vrei să achiziţionezi un umidificator, ai la dispoziţie şi alte metode să te asiguri că umiditatea în casă este la un nivel optim.

Amplasează recipiente cu apă lângă calorifer, chiar pe pervazul de la ferestre. Aerul cald, dar şi lumina soarelui vor evapora apa din recipiente şi astfel nivelul de umiditate din încăpere va creşte, deci şi confortul tău.

Pulverizează apă

O altă soluţie, care nu implică achiziţionarea niciunui dispozitiv este pulverizarea apei prin încăperi. Eliminată în aer în acest mod, apa se va evapora foarte uşor, ceea ce va duce la creşterea gradului de umiditate din casă.

Umiditatea crescută favorizează apariţia igrasiei

Evită accentuarea umezelii

Foloseşte o hotă de evacuare atunci când găteşti. Astfel, aburii emanaţi nu se vor împrăştia în restul casei.

Dacă nu ai posibilitatea să achiziţionezi sau să montezi o hotă, este bine să închizi uşa bucătăriei în timpul gătitului şi să deschizi fereastra.

Nu usca hainele în casă

Uscarea hainelor în casă este un alt factor generator de umezeală excesivă şi igrasie. În cazul locuinţelor fără balcon, aceasta pare a fi cea mai rapidă şi simplă metoda de uscare.

Este bine să ai în vedere achiziţionarea unui uscător de rufe, pentru protejarea sănătăţii întregii familii.

Curăţă zonele afectate

Curăţă petele de lichide de îndată ce acestea s-au format. Fie că verşi un pahar cu apă sau o ceaşcă de cafea, lichidul se va usca greu, lăsând în urmă un aer închis şi umed.

În perioadele reci, riscul de apariţie a mucegaiului este mult mai ridicat, deoarece ventilarea aerului se produce mai rar.

Instalează un dezumidificator

Aparatele pentru reducerea umezelii sunt extrem de utile în case cu umiditate crescută. Cu ajutorul senzorilor vei afla dacă te încadrezi în limitele normale sau dacă e nevoie să creşti sau să scazi umiditatea.

Umidificatoare pentru camera copilului

Gradul de umiditate al aerului din camera copilului este un aspect destul de neglijat, în ciuda importanţei sale. Acesta trebuie să oscileze în jur de 60-65%.

Încălzirea cu gaze, calorifer sau cu alte surse de încălzire electrice usucă aerul şi face ca umiditatea să scadă uneori sub 50% sau chiar sub 40%, ceea ce dăunează extrem sănătaţii copilului.

Umiditatea aerului se poate obţine cu ajutorul umidificatoarelor electrice. Acestea se găsesc în hipermarketuri şi au preţuri între 150 şi 300 de lei.

În cazul în care nu dispuneţi de unul, puteţi folosi prosoape ude, atârnate în apropiere de patul copilului.

Folosirea vaselor cu apă pe calorifer este insuficientă, căci umiditatea se menţine doar în jurul caloriferului.

Mai citeşte:

Vrei o casă parfumată? Uite la ce pericole te expui

A
venit frigul! Tu cu ce te înveleşti?

FOTO
Iată câteva idei geniale cum poţi folosi camerele înguste


Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1