Uite cum îţi protejezi casa de mucegai şi igrasie!

Citeste tot despre: 

Afară este frig şi multă umezeală, iar în sezonul rece locuinţa ta trebuie ferită mai mult decât oricând de mucegai şi igrasie. Pe lângă faptul că mucegaiul distruge pereţii şi este un mediu propice pentru apariţia igrasiei, acesta este şi foarte periculos pentru sănătate. Află ce-i de făcut!

Umezeala, un mediu bun pentru mucegai

Mucegaiul apare în prezenţa unor anumiţi factori precum umiditate excesivă, căldură, iluminare slabă sau aer închis.

De obicei, mucegaiul apare în sezonul rece, din cauza diferenţelor de temperatură: în casă este cald, afară este frig.

Mucegaiul distruge vopseaua peretelui, tencuiala dar şi alte materiale poroase pe care le găseşte în cale, precum plăcile de rigips-carton.

Pe lângă aspectul inestetic, cel mai important efect negativ îl reprezintă faptul că mucegaiul este periculos pentru sănătate, provocând alergii sau chiar boli de plămâni.

Baia şi bucătăria sunt predispuse

În cazul unui mediu propice, mucegaiul se formează în colţurile de sus şi de jos ale pereţilor extinzându-se apoi pe întreg peretele şi pe tavan.

Încăperile predispuse sunt baia, bucătăria, cămara şi camerele care au un perete pe colţul blocului şi orientat înspre nord.

Cum previi mucegaiul?

Repară robineţii şi ţevile - fă o verificare atentă a instalaţiilor sanitare, înlocuieşte sau repară robineţii care curg sau ţevile care au scurgeri de apă.

Pune în funcţiune hota de aragaz - aceasta îndepărtează aburii formaţi de fiecare dată când găteşti şi reduce din umiditate.

Aeriseşte des - în bucătărie şi baie se adună aburi şi nivelul de umiditate este mai crescut decât în alte camere. Aeriseşte baia după fiecare duş şi bucătăria după sau chiar în timp ce găteşti.

Izolează ferestrele - amenajează casa cu produse cât mai rezistente la umezeală. Izolează ferestrele cu bandă adezivă din burete. Dacă ferestrele sunt vechi, recondiţionează-le sau schimbă-le!

Cumpără un dezumidificator - acesta elimină umiditatea din aer prin condensarea apei pe o suprafaţă rece.

Cum funcţionează? Simplu! Aerul din încăpere este trecut prin serpentine metalice reci, iar rezultatul e formarea picăturilor de apă.

Apoi, aerul e eliminat în cameră după ce a trecut prin serpentine metalice calde, pentru a fi adus la temperatura normală din cameră.

Practic, aerul care iese din aparat este uscat şi încălzit. Dacă te-ai decis să cumperi un dezumidificator trebuie să iei în calcul următoarele aspecte: debitul de aer, suprafaţa de acoperire, temperatura de funcţionare, nivelul de zgomot, capacitatea rezervorului, timer-ul, greutatea şi posibilităţile de transport.

Cum scapi de igrasie?

Igrasia constă în apariţia unor pete pe tavan şi în colţuri. Petele sunt de culoare gălbuie din cauza faptului că umiditatea dizolvă sărurile din zidărie şi le scoate la suprafaţă unde se cristalizează.

Ulterior, ele distrug stratul de vopsea aplicat pe perete, tencuială sau plăcile din rigips.

Una din modalităţile de înlăturare a igrasiei e folosirea unor vopseluri speciale care se aplică pe orice suprafaţă umedă a pereţilor, nu conţin ulei, îşi păstrează culoarea şi nu se îngălbenesc în timp.

Acest tip de vopsea blochează umezeala, împiedică producerea bacteriilor şi a mucegaiului şi se usucă repede.

Cum scăpăm de umezeala din casă?

- dacă locuieşti la ultimul etaj şi observi pete de umezeală pe tavan, vorbeşte cu administratorul blocului despre această problemă şi cu vecinii. Strângeţi bani şi angajaţi o firmă care să izoleze acoperişul blocului;
- cumpără o hotă de bucătărie pentru eliminarea aburilor;
- instalează în baie un ventilator, în cazul în care baia nu este dotată cu geam;
- nu usca rufele în cameră ci doar la balcon;
- dacă ai foarte multe ghivece cu flori într-o cameră, nu uda plantele din abundenţă.

Nu astupa gura de aerisire. Vei face mucegai în casă!

De câte ori nu ţi s-a întâmplat să-ţi fie casa invadată de mirosuri urâte, venite de pe gura de aerisire de la baie sau de la bucătărie?!

Câteodată, te gândeşti că, la câte neplăceri îţi face, mai bine ai renunţa la ea. Dar asta nu este o soluţie, spune preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari “Habitat”, Mihai Mereuţă.

Coloana de aerisire a fost creată cu un scop: pe acolo este eliminat aburul din baie, mirosul de mâncare din bucătărie sau pe cel de gaze, atunci când apare o defecţiune la aragaz.

Teoretic, aceasta funcţionează ca un horn care trage aerul afară.

Când se înfundă, puterea de aspirare a aerului nu mai e suficient de mare, astfel încât acesta „răsuflă» în apartamente, aducând mirosuri de umezeală şi de mâncare de la apartamentele vecine.

Legea nu-ţi permite să astupi gura de aerisire

Nu ai voie să o astupi sau sau să o desfiinţezi pentru a-ţi mări spaţiul în casă.

La baie rişti să faci mucegai, iar la bucătărie poate apărea pericolul de explozie.

Aici, dacă vrei să zideşti gura de aerisire, ei nevoie de avizul celor de la Pompieri.

Altfel, în cazul unei explozii, vei fi singurul responsabil. Ba mai mult, dacă ţi-ai pus geamuri termopan, trebuie să-ţi montezi detector de gaz, deoarece acestea, fiind mai rezistente, transmit o parte din şoc în structura de rezistenţă a blocului.

Adresează-te asociaţiei de proprietari

În cazul în care simţi miros de umezeală în casă, trebuie sesizat preşedintele asociaţiei de proprietari.

Orice solicitare se face în două exemplare, iar în şapte zile trebuie să primeşti răspuns.

Asociaţia de proprietari este obligată să se ocupe de curăţarea conductei de aerisire şi toţi proprietarii plătesc lucrarea.

În cazul în care problema sesizată de tine nu este remediată de către asociaţia de proprietari, te poţi adresa Disciplinei în Construcţii din cadrul primăriei.


Loading...