Uite aşa păstrezi mâncarea la congelator!

Ultima actualizare:

    Spală  bine legumele  şi fructele, taie-le  cuburi şi pune-le în  pungi închise ermetic!
Spală bine legumele şi fructele, taie-le cuburi şi pune-le în pungi închise ermetic!

Tocăniţă de cartofi, sarmale, chifteluţe sau ciorbă.Ştiai că şi mâncarea gătită se poate păstra la congelator? Profesor dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune ce alimente putem congela şi ce nu trebuie să păstrăm la rece.

Supele se pun în caserole alimentare

Dacă pregăteşti o cantitate prea mare de mâncare gătită şi ştii că familia ta nu o va consuma pe toată în trei zile, atunci păstrează câteva porţii la congelator.

Pune mâncarea în caserole alimentare închise cu capac ermetic şi consum-o mai târziu. Astfel, pot trece săptămâni, timp în care supa, ciorba sau tocăniţa se vor păstra proaspete.

Sfatul specialistului: Înainte de a o congela, porţionează mâncarea în funcţie de cât de mult mănânci. E interzis să recongelezi alimentele, pentru că se pierd toate vitaminele.

Legumele şi fructele se taie mărunt

Orice fel de legume şi fructe se pot pune la congelator. Excepţie fac cele care conţin o cantitate foarte mare de apă. Spală bine legumele şi fructele, îndepărtează, seminţele, codiţa sau frunzele, taie-le cubuleţe mai mari sau mai mici şi pune-le în pungi închise ermetic.

Sfatul specialistului: Dacă doreşti să foloseşti legumele congelate la gătit, e indicat să le scoţi din congelator şi să le introduci direct în oala cu mâncare. Nu aştepta să se decongeleze la temperatura camerei pentru că, odată cu apa care se va scurge, legumele îşi vor pierde şi vitaminele.

Verdeţurile se spală înainte

Spală bine firele de pătrunjel, mărar sau leuştean, scurge-le pe un prosop absorbant, îndepărtează codiţele şi pune verdeaţa în pungi de hârtie.

Sfatul specialistului: Nu folosi la împachetat folie de aluminiu. Foloseşte pungi de hârtie sau pungi alimentare.

Înainte de congelare bate ouăle spumă

Înainte de a le pune la rece, ouăle se sparg şi se bat cu telul ca pentru omletă. Când gălbenuşul şi albuşul s-au omogenizat bine, spuma se depozitează în congelator, folosind o tavă de făcut cuburi mari de gheaţă. Apoi, scoate cuburile din suport şi pune-le într-o pungă închisă ermetic.

Sfatul specialistului: Ouăle trebuie să fie foarte bine spălate. Dacă nu, atunci când le vom sparge, microbii şi bacteriile de pe coajă vor contamina albuşul şi gălbenuşul.

Bulionul se păstrează în pungi închise ermetic

Peste iarnă e mult mai sănătos să ai la congelator pastă de tomate din roşii de vară, decât să cumperi acelaşi produs din magazin. Pentru depozitarea la rece foloseşte ori recipiente de făcut cuburi de gheaţă, ori pungi alimentare sau caserole alimentare.

Sfatul specialistului: Atenţie la contaminarea încrucişată! Carnea şi produsele din carne trebuie să fie depozitate separat de celelalte alimente.

Împachetează pâinea în hârtie

Cumpără pâine proaspătă, împacheteaz-o în hârtie alimentară şi depoziteaz-o în congelator. Când vrei s-o consumi, e suficient s-o stropeşti cu puţină apă, iar apoi s-o introduci pentru câteva minute în cuptorul încins.

Sfatul specialistului: Pâinea se congelează fără probleme şi îşi păstrează toate proprietăţile nutritive. E recomandat să consumăm pâine din făină integrală cu seminţe.

Ce să nu congelezi?

Nu se congelează fructele care au un conţinut ridicat de apă precum pepenele. La decongelare, acestea se vor înmuia.

Cartofii gătiţi îşi vor schimba textura dacă sunt îngheţaţi şi vor avea o consistenţă nisipoasă.

astele gătite vor avea un aspect moale, de terci.

Produsele lactate precum brânza sau laptele, smântâna şi iaurtul, se vor separa din cauza apei şi a grăsimilor pe care le conţin.

«Foloseşte pungi de hârtie, pungi alimentare şi caserole speciale din plastic» Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Legumele şi fructele se depozitează corect în frigider, la maximum patru grade Celsius, ambalate în pungi de hârtie, pungi alimentare şi caserole de plastic sau în congelator, la -18 grade Celsius, porţionate cât să le folosim o singură dată şi să nu le mai recongelăm.

Nu folosiţi la ambalarea lor folie din aluminiu! Evitaţi contaminarea încrucişată depozitând produsele de origine animală separat. De asemenea, cuţitul pe care îl folosiţi la tranşarea cărnurilor trebuie spălat bine înainte de a-l folosi la tăiatul legumelor.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net