Uite-aşa cumperi cea mai bună carne de miel

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Se apropie Paştele, iar în magazine, pe lângă produsele alimentare tradiţionale, găsim şi carne de miel. Dar cum s-o alegem? De unde s-o cumpărăm şi cum s-o păstrăm cât mai proaspătă? Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune tot ce trebuie să ştim pentru a pregăti preparate cât mai gustoase şi sănătoase.

Cumpără din magazine autorizate!

În fiecare an, carnea de miel se vinde atât în galantarele magazinelor autorizate sanitar veterinar, cât şi pe trotuarele din piaţă, de pe marginea drumului sau obor. „Cumpăraţi numai din spaţiile special amenajate şi avizate sanitar!", ne sfătuieşte Gheorghe Mencinicopschi. De asemenea, trebuie să verificăm atent ca produsul să aibă ştampila sanitar veterinară care atestă faptul că animalul sacrificat a fost sănătos. Dacă nu, riscăm să cumpărăm carne infestată cu diferite parazitoze şi să ne îmbolnăvim.

Cum alegi carnea proaspătă

Carnea proaspătă are o culoare rozalie şi trebuie să fie elastică. Produsul nu trebuie să miroasă şi nici să prezinte la suprafaţă mucilagii. Carnea de miel sau de oaie care este veche îşi pierde din elasticitate, are o culoare cărămizie cadaverică, la atingere este lipicioasă şi miroase. „În cazul în care dorim să cumpărăm şi organe pentru a prepara drob, vânzătorul trebuie să ni le vândă direct din carcasa mielului pentru a şti cu siguranţă că nu sunt ficat, rinichi, inimă sau plămâni de câine. Şi acestea trebuie cumpărate tot din magazine autorizate sanitar-veterinar! Organele de miel se alterează mai repede decât carnea, deci ne va fi destul de uşor să ne dăm seama, după miros, dacă sunt sau nu proaspete.

Alege miei de peste 12 kilograme

Când mergem la magazin să cumpărăm miel, trebuie să fim foarte atenţi la greutatea acestuia. Ideal ar fi să alegem miei care au între 12-14 kilograme.

Cei mai mici, mai ales cei sub 10 kilograme, au carnea foarte indigestă, conţin colagen şi oxipurine care dăunează mai ales persoanelor care suferă de gută.

Verifică produsul la direcţiile sanitar veterinare

Dacă ai cumpărat carne care ţi se pare că nu este proaspătă sau, mai mult, crezi că nu este de miel, te poţi duce cu produsul la circumscripţiile sanitar veterinare din oraşul în care locuieşti pentru verificare. În Bucureşti, poţi face reclamaţie la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, la numărul de telefon 021-9551.

Cât dai pe carnea de miel în magazine?

Carnea poate fi cumpărată din magazine şi târguri. În hypermarket vei găsi preţuri între 20 şi 50 de lei, la târg mielul viu se vinde cu 13-15 lei, iar carcasa cu 25-30 de lei kilogramul.

Carrefour

Anterior de miel - 26,99 lei

Lidl

Sfert anterior miel - 19,99 lei

Mega Image

Pastramă de oaie - 49,99 lei

Penny

Pulpă de berbecuţ  dezosată - 28,99 lei

Billa

Sfert miel anterior - 27,99 lei

«Cum gătim sănătos  friptura de miel» Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi,  Directorul Institutului de  Cercetări Alimentare

În cartea "Revoluţie în bucătărie. Reînvaţă să găteşti sănătos" Gheorghe Mencinicopschi ne învaţă cum să preparăm corect friptura de miel.

„Pentru a da aromă fripturii folosiţi vin fără sulfiţi (de casă), sare marină, usturoi de grădină, ulei de măsline sau de palmier nehidrogenat. Cumpăraţi miel de peste 10-12 kilograme (8-10 săptămâni) deoarece mielul mai mic este indigest. Carnea de miel este o bună sursă de zinc necesar sistemului imunitar în lupta contra infecţiilor , de fier şi potasiu, de vitaminele B, E şi D. Friptura se serveşte cu garnitură din legume la grill, sotate şi nu cu amidonoase (cartofi, pâine, orez).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net