Tradiţii vechi şi noi de Sfântul Valentin, patronul îndrăgostiţilor

Ultima actualizare:

În această zi, tradiţia spune că , în finalul mesajului, îndrăgostitul îşi exprimă o „arzătoare" rugăminte : persoana iubită să-l poarte în gând, mereu. Un astfel de mesaj a fost adresat celor dragi de episcopul Valentin din Terni (Italia): „Adu-ţi aminte de Valentin al tău!", spunea el la finalul scrisorilor adresate celor pe care i-a iubit.

Şi în ţara noastră, pe 14 februarie, este sărbătorit Sfântul Valentin. Românii, tinerii mai ales, au adoptat această sărbătoare, alături de multe altele. Totuşi, mesagerul iubirii , Dragobetele, este celebrat de români pe 24 februarie. Atunci, cei care iubesc tradiţiile strămoşeşti, sărbătoresc cu adevărat, ziua dragostei, Dragobetele. Ca şi în alte ţări din lume, când este prăznuit Sfântul Valentin, românii îşi exprimă sentimentele de dragoste, se logodesc sau se căsătoresc, îşi fac cadouri şi surprize, pregătite din timp, petrecând alături de cei dragi.

Cei care iubesc sărbătorile tradiţionale spun că Valentine's Day nu are, de fapt, un sărbătorit, iar la origini, sărbătoarea avea o anumită însemnătate. În zilele noastre, 14 februarie este o zi plăcută pentru că se organizează petreceri cu prietenii şi cu partenerii de viaţă, fiind vorba doar de marketing.

În calendarul ortodox, românii au mai mulţi mucenici ce poartă numele Sfântului Valentin, prăznuiţi de-a lungul anului: Sfântul Ierarh Mucenic Valentin, prăznuit pe 30 iulie, Sfinţii Mucenici Marcu, Sotirih şi Valentin - sărbătorit pe 24 octombrie, Sfânta Muceniţa Valentina - pe 10 februarie, Sfântul Mucenic Valentin - pe 16 februarie; Sfântul Mucenic Valentin - 24 aprilie, Sfântul Valentin Preotul - 06 iulie.

Iată ce spune legenda despre Sfântul Valentin, patronul îndrăgostiţilor, un martir declarat sfânt al creştinilor romano-catolici.

Sfântul Valentin a trăit în secolul al III-lea, fiind episcop în Interamna (azi, localitatea Terni din Italia), în perioada împăratului Claudius al II-lea, care domnea peste vastul imperiu roman. Împărat viteaz, dornic să poarte războaie, Claudius a observat că soldaţii necăsătoriţi erau mai devotaţi carierei şi mai ambiţioşi decât cei căsătoriţi, care trebuia să se ocupe şi de familiile lor, de problemele căsniciei şi ale copiilor.

Pentru a rezolva problema, împăratul a dat un decret prin care interzicea mariajul soldaţilor, astfel încât aceştia să fie preocupaţi doar de cariera militară. Dar episcopul Valentin (din localitatea Terni, regiunea Umbria) nu a fost de acord cu decizia împăratului. El a continuat să-i căsătorească pe creştinii care urmau să meargă la luptă. Preotul Valentin spunea că prin decretul său, împăratul Claudius încuraja indirect desfrâul şi dezmăţul printre soldaţii săi. De aceea, el a încercat să oprească acest lucru nedemn şi să-i sensibilizeze pe contemporanii săi asupra valorilor matrimoniale.

Sfântul Valentin poate fi considerat cu adevărat un sfânt al căsătoriei, care a încurajat şi a protejat iubirea curată dintre tineri, iubire care se împlineşte prin căsătorie. Tot legenda spune că în ciuda poruncii împăratului Claudius al II-lea , preotul Valentin ar fi cununat un păgân cu o creştină, că dăruia tinerilor îndrăgostiţi flori din grădina sa şi că era un renumit vindecător de boli.

Împăratul i-a propus să renunţe la credinţa sa şi să se înroleze în armata romană. Pentru că el a refuzat oferta împăratului, Valentin a fost întemniţat şi condamnat la moarte. În temniţă, înainte de a fi executat, el a trimis următorul mesaj fiecărei persoane pe care a iubit-o: "Adu-ţi aminte de Valentin al tău!" Preotul Valentin a preferat să moară decât să accepte ca tinerii să trăiască în desfrâu, necăsătoriţi. El a fost executat pe data de 14 februarie 270.

Opinii pro şi contra de ziua Sfântului Valentin

Ziua în care se celebrează memoria Sfântului Valentin este numită astăzi „Ziua îndrăgostiţilor", iar tinerii îndrăgostiţi îşi oferă unii altora inimioare şi practică ritualuri care nu au nimic în comun cu acest sfânt, spun credincioşii romano-catolici.

Sfântul Valentin este sfântul căsătoriei, însă astăzi el este transformat în sfântul unor iniţiative libertine: spectacole prin care se promovează plăcerea de moment, se oficiază căsătorii ad-hoc, valabile doar pentru 24 de ore; este trist că mulţi tineri nu mai cred în valorile căsătoriei. Dacă sfântul Valentin interzicea relaţiile din afara căsătoriei, astăzi acestea sunt încurajate mai ales în cadrul acestei sărbători.

Sărbătoarea Sfântului Valentin ar trebui celebrată altfel: Ziua îndrăgostiţilor să fie cu adevărat o sărbătoarea a familiei creştine, o sărbătoare a iubirii adevărate şi curate. În Ziua Sfântului Valentin să oferim celor dragi cele mai plăcute sentimente: gânduri de bine şi de iubire sinceră şi curată.

O tradiţie legată de Sfântul Valentin ţine de cei care vor să se căsătorească. Aceştia trebuie să aprindă o lumânare albă timp de şase săptămâni, în fiecare marţi.

Dacă cineva vrea să-şi afle sufletul-pereche, ritualul se urmează timp de nouă săptămâni, iar în marţea din ultima săptămână se dăruieşte o incoană sfinţită cu Sfântul Valentin unei persoane necăsătorite, indiferent că este fată sau băiat.

„Se spune că oricine iubeşte cu adevărat, cine adoră o persoană anume îşi exprimă fericirea cu glas tare: trebuie să ştie tot Universul că te iubesc, iar dragostea mă îndeamnă să sper, să iert, să fiu mai bună, mai înţelegătoare şi mai înţeleaptă... Cât de mult te iubesc, cât de des te visez nu vei ştii niciodată".

Viorica Grigore, vizitatoare a site-ului Click.ro

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net