Cum se sărbătoreşte Crăciunul în ţară şi în lume

Ultima actualizare:

    Dacă primim colindătorii, vom avea parte, în anul care vine, de noroc, prosperitate şi sănătate
Dacă primim colindătorii, vom avea parte, în anul care vine, de noroc, prosperitate şi sănătate

Deşi o mare parte a lumii sărbătoreşte Naşterea Domnului, multe dintre tradiţii şi obiceiuri sunt diferite. Iată cum se sărbătoreşte Crăciunul în tară şi în lume.

Crăciunul în România

Colindele aduc optimism şi speranţă  La sate, cu colinda merg copiii şi tinerii. Ei sunt organizaţi într-o ceată, cu o ierarhie bine stabilită, existând un conducător şi un loc de întâlnire. În trecut tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani mergeau la colindat. Aceştia îţi găseau o gazdă la care stăteau pe toată durata sărbătorilor şi nu aveau voie să umble singuri pe uliţele satului, ci doar în ceată. Colindele se caracterizează prin crearea unei atmosfere pline de optimism şi speranţă pentru anul care vine, sunt urări de bine, de sănătate şi prosperitate.

Mersul cu capra aduce prosperitate  Bătrânii consideră capra ca fiind animalul ce dă semne dacă vremea va fi bună sau rea. La origini, jocul caprei a fost un ceremonial grav, de cult.Însă, de-a lungul timpului jocul caprei a devenit un ritual menit să aducă prosperitate în anul care vine. În zilele noastre această tradiţie a rămas un pretext pentru o revigorare a unor obiceiuri din bătrâni sau pentru etalarea costumelor populare.

Pomul de Crăciun te apără de spiritele rele Din vremuri străvechi, popoarele, în special cele nordice, au fost fascinate de plantele care rămâneau mereu verzi. Se credea ca acestea posedă ceva magic, devenind simbolul trăiniciei şi al prosperităţii. Crengile de brad erau  folosite în ritualuri menite să te ferească de spiritele rele, ghinion şi boli. Ele erau aşezate la uşi si ferestre pentru a proteja casa şi familia.

Mexic – nu Moş Crăciun aduce daruri. Cadourile sunt oferite de cei Trei Magi de la Răsărit dar pe 6 ianuarie. Una dintre cele mai interesante manifestări este Posada, o procesiune religioasă care se aseamănă cu felul în care Fecioara Maria şi Iosif căutau adăpost în Bethleem.

Australia – pentru că aici este foarte cald, australienii sărbătoresc naşterea Domnului la piscină sau la picnic. Joacă cricket, merg la plajă şi prepară o budincă tradiţională din prune.

Danemarca – copiii lasă lângă brad o cană cu lapte şi budincă cu orez pentru ca Moş Crăciun şi spiriduşii săi să aibă din ce se înfrupta.

Spania – în fiecare casă sunt aprinsă lămpimici cu ulei. După slujba de la miezul nopţii oamenii eis din ase şi dansează pe străzi în suntetul chitarelor şi al castanierelor. Dansul special de răciun se numeşte Jota.

Rusia – masa de Crăciun are 12 feluri de mâncare în cinstea celor 12 apostoli.

Italia – sărbătorirea crăciunulşui durează 3 săptămâni şi începe cu 8 zile înainte de 25 decembrie. În această perioadă copii colindă acsele, recitp poezii şi cântă. Cadourile se extrag din urna sorţii iar multe cutii sunt goale. Totul ţine de noroc.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net