Tradiţii pentru spor şi sănătate de Buna Vestire

Ultima actualizare:

    Buna Vestire
Buna Vestire

Buna Veste sau Blagoveştenia, aşa cum este cunoscută sărbătoarea în popor, este prăznuită în fiecare an la data de 25 martie. În această zi, Arhangherul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că-l va naşte pe Fiul lui Dumnezeu.

Sărbătorită în timpul Postului Mare, Buna Vestire este o zi de mare bucurie pentru întreaga creştinătate, iar Biserica acordă dezlegare la peşte. De Blagoveştenie (denumirea slavonă a sărbătorii), cucul cântă pentru prima dată anunţând venirea primăverii. De aceea, în calendarul popular ziua este numită şi Ziua Cucului.

Blagoveştenia este orânduită cu nouă luni înainte de Naşterea Domnului, pentru că în această zi s-a zămislit Pruncul dumnezeiesc în pântecul Fecioarei Maria.

Istoricul sărbătorii

Îngerul Gavriil i s-a arătat Maicii Domnului când aceasta împlinise 12 ani şi se afla în Templul din Nazaret. Atunci, Dumnezeu l-a trimis în taină pe Arhanghelul Gavriil în Sfântul lăcaş, pentru a-i aduce Fecioarei Maria Vestea cea mare. Camera în care aceasta se ruga a fost scăldată de o lumină puternică şi un glas a răsunat în încăpere: „ Tu vei naşte pe fiul Meu!" Mesajul adus de înger a bucurat-o foarte mult pe Fecioara Maria; după aceea, timp de doi ani, ea a aşteptat ca minunea aceasta, peste legea firii, să se împlinească.

Respectând Legea Veche, după împlinirea vârstei de 14 ani, Maria trebuia să părăsească sfântul lăcaş. În timp cât Maria a stat la Templu, părinţii ei, Ioachim şi Ana, trecuseră la viaţa veşnică şi ea era orfană. În această situaţie, după Legea Veche, odată cu plecarea din Templu, doar arhiereii sfântului lăcaş erau îndrumătorii şi ocrotitorii Mariei.

Aceştia i-au spus că trebuie să se căsătorească, iar Fecioara Maria le-a amintit că, la naştere, părinţii au dăruit-o lui Dumnezeu. Urmând Legea Veche, preotul Zaharia a chemat la Templul Sfânt 12 bărbaţi cuvioşi necăsătoriţi ( printre ei era şi Iosif), le-a dat câte un toiag şi le-a spus:" Al cui toiag va înverzi până mâine, acel bărbat va avea grije de Maria". Pe timpul nopţii, cele 12 toiege au fost lăsate în altar, iar a doua zi, cu toţii au fost martorii unei minuni.

Logodna Fecioarei Maria

Toiagul lăsat de Iosif înverzise, iar când arhiereii au intrat în biserică au văzut că pe toiagul înverzit al acestuia se aşezase o porumbiţă albă, semn că Iosif era vrednic s-o protejeze pe Fecioara Maria. Întâmplarea aceasta i-a convins pe arhiereii Templului Sfânt s-o logodească pe Fecioara Maria cu Iosif.

Logodna n-a schimbat cu nimic stilul de viaţă al Fecioarei Maria. După cinci luni, timp în care ea a locuit în aceeaşi casă cu logodnicul Iosif, petrecându-şi timpul în post şi rugăciune, Dumnezeu l-a trimis din nou pe Arhanghelul Gavriil să-i împlinească Vestirea promisă în urmă cu doi ani. Sfintele Scripturi spun că în aceşti doi ani de aşteptate, Fecioara Maria nu s-a îndoit nici o clipă că vestirea primită, când era la Templu, se va împlini.

Gavriil a revenit să împlinească vestirea

Venirea Arhanghelului Gavriil în casa în care locuia Fecioara Maria a emoţionat-o pe aceasta. Atunci, Gavriil i-a spus : „Nu te teme, Mărie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată, vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi numele lui va fi Iisus".

Cum va fi aceasta , de vreme ce eu nu ştiu de bărbat, a întrebat Maria? Şi îngerul i-a răspuns: „Duhul Sfânt se va pogorâ peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care se va naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Şi iată Elisabeta, rudenia ta, numită cea stearpă, a zămislit şi ea fiu la bătrâneţea ei şi aceasta este a şasea lună pentru ea. Că la Dumnezeu nimic nu este cu neputinţă". Atunci Maria i-a răspuns: "Iată roaba Domnului.

Fie mie după cuvântul tău! " Şi îngerul a plecat de la ea ( Luca I, 26-38)". Din acea clipă, Fecioara Maria a acceptat învoirea lui Dumnezeu.

„Vestea cea Bună, primită de Feciora Maria, va fi transmisă prin Sfânta Evanghelie a lui Luca tuturor generaţiilor până la Sfârşitul veacurilor. Buna Vestire este o sărbătoare cu mare impact spiritual asupra creştinătăţii, deoarece prin vestea primită de Fecioara Maria, Dumnezeu-Tatăl arată că va trimite un Mântuitor, pe domnul Iisus Hristos, pentru salvarea noastră din robia păcatului", precizează părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă , B-dul Nicolae Titulescu din Bucureşti.

Tradiţii pentru spor şi sănătate

Cucul cântă pentru prima dată în acest an

Buna Vestire
Buna Vestire

În calendarul popular, Buna Vestire poartă numele de Ziua Cucului, pentru că în această zi cucul, pasărea care vesteşte lucruri importante în viaţa oamenilor, cântă pentru prima dată în acest an. Cântecul lui, care va răsuna până la sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, îndeplineşte multe misiuni. Dar atunci, el se îneacă cu orz, nu mai poate cânta şi se transformă în uliu, până la sărbătoarea Bunei Vestiri din anul următor. Cântecul cucului anticipează un eveniment important pentru oricine-l aude.

Profeţiile cucului

Din vechime, de Buna Vestire, când cucul cânta pentru prima dată în acel an, sătenii se pregăteau pentru acest eveniment. Profeţia lui se împlinea, dacă cel care-i asculta cântecul îndeplinea mai multe condiţii: nu era supărat, flămând şi avea bani în buzunar. De aceea, şi în zilele noastre, sătenii care cred în profeţiile cucului îl întâmpină îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, veseli şi cu bani în buzunare.

Tradiţia populară spune că, dacă auzi cântecul cucului nemâncat şi fără nici un ban în buzunar, este un semn de rău augur. În acelaşi timp, în unele zone rurale, bătrânii respectă tradiţia şi se adresează cucului, pentru a şti cât mai au de trăit: „ Cucule, Puiucule! /Câţi ani îmi vei dărui /Până ce eu voi muri? Atunci când cântecul cucului răsună din partea stângă sau din spatele acelei persoane care i-a adresat cucului o întrebare, este un semn de rău augur :"Cucu-n spate mi-a cântat şi moartea m-a săgetat!".

În acelaşi timp, în această zi feciorii şi fetele îl întreabă şi ei pe cuc: "Cucule/ Voinicule!/ Câţi ani îmi vei da / Până m-oi însura (sau mărita). Tăcerea cucului anticipează o veste foarte bună: însemna că acea persoană se va căsători foarte repede. În orice context, pentru cel care aşteaptă un răspuns, fiecare cântec al păsării-profet echivalează cu un an.

Pentru fetele care doresc să se căsătorească cât mai repede, părinţii taie craca pomului pe care a cântat cucul şi o pun în scăldătoarea fiicei lor; împlinind acest ritual, părinţii cred că fiica lor nu va fi ocolită de peţitori.

Pentru ca îngerii să-şi potolească setea

În Bucovina şi în multe zone din Muntenia, femeile împlinesc o datină: ele se scoală dis de dimineaţă, fac foc în ogradă şi pun în faţa uşii pâine, sare şi apă; când apa s-a mai încălzit se lasă în acelaşi vas, pentru ca îngerii să-şi potolească setea. În schimb, pâinea şi sarea se dau de pomană unui sărac, cu convingerea că această tradiţie va aduce spor şi sănătate în acea gospodărie.

Ritualuri care alungă energiile negative

În Transilvania, se mai păstrează un vechi obicei. De seara, se pregătesc câteva obiecte pentru împlinirea ritualului: o oală cu jar, tămâie, clopoţei şi chibrituri. Cel care se scoală primul în acea familie, trebuie să iasă din casă, să pună tămâie peste jar şi să înconjoare clădirea de trei ori; apoi, să afume vitele, pomii, făcând zgomot cu clopoţeii. Se spune că împlinirea ritualului are efecte benefice pentru gospodăria respectivă: alungă paguba, energiile negative şi bolile din perimetrul acelei case. Lucrurile din gospodărie, dar şi casa se afumă pentru a îndepărta blestemele şi gândurile negre.

Pescarii nu trebuie să arunce în această zi mămăligă la peşti, pentru că vor muri toţi peştii care vor mânca din acea mămăligă.

Dacă ouă, găinile sau orice păsări de curte , acele ouă nu se pun sub cloşcă, pentru că puii născuţi vor avea două capete şi patru picioare. Mai mult, puii respectivi vor aduce pagubă în familia respectivă.

Este mare păcat ca în această zi de sărbătoare gospodinele să spele rufe, să ţeasă la răboi, iar gospodarii să lucreze la câmp.

Cum se păstrează energiile pozitive

În ziua Bunei Vestiri, femeile din zona rurală adună vreascuri din pădure pe care le păstrează pentru ritualul din Joia Mare a Paştelui. Când acest obicei, moştenit din moşi-strămoşi, se practică într-o casă, se spune că în acea familie se păstrează numai energiile pozitive, iar gospodarii vor fi apăraţi de necazuri tot anul.

Stupii şi vitele stau la soare

De Buna Vestire, apicultorii scot stupii la soare pentru ca aceştia să fie plini de miere în acel an. De asemenea, şi vitele se scot din grajduri şi se lasă să stea la soare, fără să poarte jug, pentru ca aceste animale de povară din gospodărie să fie sănătoase în acel an.

.De Blagoveştenie este dezlegare la peşte, la ulei şi la vin

Chiar dacă suntem în Postul Mare al Sfintelor Paşte, de Blagoveştenie Biserica acordă dezlegare la peşte, la untdelemn şi la vin. După cuc, peştele este un alt simbol al marelui praznic. De aceea, este bine să mâncăm peşte, pentru a fi sprinteni şi sănătoşi ca şi peştele pe parcursul anului.

Sărbătoarea Bunei Vestiri continuă şi în ziua următoare ( pe 26 martie), când credincioşii îl prăznuiesc pe Sfântul Arhanghel Gavriil, numit Blagovestnicul. Şi în această zi se mănâncă peşte, iar ritualul este respectat mai ales în Bucovina .

Dorinţe care se împlinesc în ziua praznicului

Sfântul Gavriil este protectorul copiilor, aduce veştile bune şi ne ajută pe toţi să cultivăm talentele rudelor tinere. De aceea, este bine să dăruim pachete cu alimente copiilor şi tinerilor care poartă numele Arhanghelului Gavriil, pentru ca acesta să ne binecuvânteze cu noroc, pe noi toţi .

Femeile care vor să aibă copii trebuie să ţină post negru, să bea agheasmă şi să se roage Maicii Domnului ca praznicul Bunei Vestiri să facă minuni şi în familia lor.

Sărbătoarea Bunei Vestiri trebuie petrecută în bună înţelegere cu anturajul: rude, prieteni şi colegi. Cine se ceartă de Buna Vestire va avea necazuri tot anul.

Pentru ca pomii să rodească

În unele zone din Apuseni, gospodarii stropesc pomii cu ţuică pentru ca aceştia să aibă rod bogat şi în acest an. Totodată, în grădini şi în livezi gospodarii aprind focuri pentru ca pomii „să se dezmorţescă" şi să înflorească la timp.

Noaptea focurilor în Maramureş

În ajunul sărbătorii, fiecare familie din Maramureş adună toate obiectele nefolositoare în casă şi le dă foc. În acea noapte, cunoscută sub numele de Noaptea focurilor, în fiecare familie focul arde până după miezul nopţii. Tradiţia spune că acest ritual aduce noroc în familia respectivă, iar necazurile şi paguba se îndepărtează de casa gospodarului care a ars lucrurile de prisos.

Prognoză meteorologică

Dacă în ziua praznicului va fi ceaţă, primăvara va fi plăcută, călduroasă şi fără multe zile mohorâte.

Se spune că aşa cum este vremea în ziua de Buna Vestire, aşa va fi şi în ziua de Paşte

image
image
image
image
image
image
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net